Αν γνωρίζεις κάποιον που κάνει Floating, είναι πιθανό να τον ακούς συχνά να μιλάει για τα εγκεφαλικά κύματα Θήτα. Όμως, τι ακριβώς είναι τα Theta Brainwaves; Είναι καλά ή κακά; Γιατί μας είναι απαραίτητα; Και τι στ’ αλήθεια ξέρουμε για την επίδραση του συστηματικού Floating στην νοητική μας υγεία;
Η θεραπεία Floating ή αλλιώς «Η Επιστήμη του να νιώθεις υπέροχα» έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ερχεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Ας δούμε λίγο τι λέει η επιστήμη για αυτό το φαινόμενο.
Τι είναι τα εγκεφαλικά κύματα Θήτα;
Ας βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά. Καταρχήν, τι είναι τα εγκεφαλικά κύματα; Οι νευρώνες στον εγκέφαλό μας παράγουν συνεχώς ταλαντευόμενα πρότυπα ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία μετρώνται μέσω της ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (electroencephalography ή αλλιώς EEG). Η μέτρηση πραγματοποιείται μέσω μικροσκοπικών ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στο κεφάλι και καταγράφουν τη συχνότητα και το εύρος αυτού του ηλεκτρικού προτύπου. (Σημειωτέον ότι η ερευνητική ομάδα στο LIBR χρησιμοποίησε ηλεκτρόδια ανθεκτικά στο αλάτι και στο νερό για να καταγράψει την πληροφορία κατά τη διάρκεια της θεραπείας Floating).
Οι επιστήμονες λοιπόν κατατάσσουν σε τέσσερις βασικές κατηγορίες τους πιο σημαντικούς τύπους εγκεφαλικών κυμάτων που παράγει ο εγκέφαλός μας.
1. Beta Waves: 14-40HZ
Τα πιο φυσιολογικά εγκεφαλικά κύματα που παράγουμε καθημερινά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο εγκέφαλός μας βρίσκεται σε κατάσταση “Βήτα¨ όταν σκεφτόμαστε, λύνουμε ένα πρόβλημα ή ασχολούμαστε με δραστηριότητες.
2. Alpha Waves: 9-13HZ
Ένα κλικ πιο αργά από τα “Βήτα” κύματα, τα “Άλφα” κύματα εντοπίζονται σε καταστάσεις ροής, στιγμές ειρήνης ή αντανάκλασης. Ο εγκέφαλός μας παράγει κύματα “Άλφα” κατά κύριο λόγο όταν ασχολούμαστε με την αγαπημένη μας χαλαρωτική συνήθεια.
3. Theta Waves: 5-8HZ
Σε ακόμη πιο αργή συχνότητα, τα εγκεφαλικά κύματα “Θήτα” παρατηρούνται ακριβώς λίγο πριν μας πάρει ο ύπνος ή αμέσως μόλις ξυπνήσουμε. Η κατάσταση “Θήτα” σχετίζεται άμεσα με την κατάσταση διαύγειας που βρίσκεται ο εγκέφαλος όταν βλέπουμε όνειρα, δημιουργούμε, διαλογιζόμαστε ή έχουμε έμπνευση.
4. Delta Waves: 1-4 HZ
Τέλος, τα εγκεφαλικά κύματα “Δέλτα” παρατηρούνται μόνο κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου.
Αναλογίσου λίγο την αίσθηση ακριβώς πριν σε πάρει ο ύπνος το βράδυ ή μόλις ανοίξεις τα μάτια σου το πρωί, όπου δεν έχει αρχίσει ακόμη να λειτουργεί το μυαλό και η συνειδητή σκέψη. Αυτή είναι η κατάσταση “Θήτα”. Αν μπορείς να θυμηθείς κάτι από αυτές τις στιγμές, συνήθως βιώνεις ζωντανές εικόνες (τις λεγόμενες υπναγωγικές εικόνες) και ένα είδος ανοίγματος όπου έρχονται στο μυαλό σκέψεις που κάνετε σπάνια. Αυτές είναι οι υποσυνείδητες σκέψεις που έρχονται στην επιφάνεια του συνειδητού, για αυτό και τις θυμάστε μετά.
Οι επιστήμονες έχουν επίσης παρατηρήσει την εμφάνιση των εγκεφαλικών κυμάτων “Θήτα” σε Βουδιστές μοναχούς κατά τη διάρκεια διαλογισμού, οι οποίοι βέβαια έχουν αφιερώσει πολλά χρόνια για να εμβαθύνουν την πρακτική τους και να μπορούν να έρθουν σε αυτήν την κατάσταση.
Και εδώ ακριβώς μπαίνει στη συζήτηση η πρακτική επίπλευσης ή αλλιώς Floating – η πιο εύκολη πρόσβαση στην «φευγαλέα» κατάσταση “Θήτα” του εγκεφάλου που συμβαίνει στα πρώτα 15 λεπτά της συνεδρίας!
Πρόσφατες μελέτες σχετικά με την πρακτική του Floating έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν Floating όντως παράγουν εγκεφαλικά κύματα “Θήτα” όσο βρίσκονται μέσα στην κάψουλα επίπλευσης – χωρίς να διαθέτουν 20ετή εμπειρία εξάσκησης διαλογισμού.
Γιατί συμβαίνει αυτό τόσο εύκολα; Αν και η επιστήμη συνεχίζει να αναλύει τον ακριβή μηχανισμό λειτουργίας του εγκεφάλου που διευκολύνει την κατάσταση “Θήτα” κατά τη διάρκεια του Floating, είναι εύκολο να καταλάβουμε πώς ένα τόσο ήσυχο περιβάλλον, απομονωμένο από κάθε εξωτερικό ερέθισμα και απελευθερωμένο από τις δυνάμεις της βαρύτητας, μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό μας να φτάσει τόσο εύκολα την πιο βαθιά χαλάρωση που μπορεί να βιώσει. Για αυτό άλλωστε κάποιοι αναφέρονται στο Floating ως την «Πρακτική διαλογισμού με βοηθητικές ρόδες».
Ποια είναι τα οφέλη και γιατί είναι σημαντικά;
Ποιο είναι λοιπόν το ουσιώδες στα κύματα “Θήτα”; Απλούστατα, η κατάσταση “Θήτα” έχει αποδειχθεί ότι συσχετίζεται με συναισθήματα που βιώνουμε όταν έχουμε ευεξία, δημιουργικότητα, βελτιωμένες σχέσεις, κοινωνική δεξιοτεχνία και ταυτόχρονα ελάχιστο στρες και πολύ χαμηλά επίπεδα σε οποιοδήποτε άλλο αρνητικό συναίσθημα, όπως για παράδειγμα θυμός, άγχος κλπ. Αυτό με τη σειρά του βοηθάει να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το στρες, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις και τα εμφράγματα, καθώς επίσης και νοητικές παθήσεις όπως είναι η κατάθλιψη και οι διαταραχές που προκαλεί το άγχος.
Γιατί η κατάσταση “Θήτα” μας προσφέρει τέτοια συναισθηματικά και ψυχικά οφέλη;
Γιατί τα εγκεφαλικά κύματα Θήτα βοηθούν την παραγωγή θετικών νευροδιαβιβαστών, όπως είναι η ενδορφίνες ή αλλιώς «ορμόνες της ευτυχίας», ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την παραγωγή των στρεσογόνων νευροδιαβιβαστών, όπως είναι η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη
Το να βρίσκεσαι σε κατάσταση “Θήτα” δεν σε κάνει απλά να αισθάνεσαι καλά. Έρευνες έχουν αποκαλύψει ισχυρότατους δεσμούς ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύματα “Θήτα” και στο πώς μαθαίνουμε, σχηματίζουμε μνήμες και συγκεκριμένες μνήμες σχετικά με τον εαυτό μας. Έτσι πιθανώς εξηγείται η σύνδεση ανάμεσα στην πρακτική του Floating και στην γρήγορη μάθηση (super learning) ή ακόμη και γιατί πολλοί Floaters αναφέρουν την αναβίωση παιδικών αναμνήσεων με έντονες λεπτομέρειες.
Αν και σίγουρα έχουμε να ερευνήσουμε ακόμη πολλά σχετικά με το Floating και την παραγωγή εγκεφαλικών κυμάτων για να εξηγήσουμε αυτά τα φαινόμενα, είναι προφανές γιατί το Floating κατέχει τόσο υψηλή θέση στους παράγοντες που προσφέρουν γαλήνη και ευτυχία στην καθημερινότητα των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν. Είναι απλό. Όσο το σώμα χαλαρώνει μέσα στην κάψουλα (isolation tank), ο εγκέφαλός μας έχει την ικανότητα να ρίξει τους ρυθμούς και να φτάσει σε απερίγραπτα επίπεδα χαλάρωσης, τα οποία είναι αδύνατο να βιώσει στην καθημερινή ζωή.