Floating για την δημιουργία, την μάθηση και την μνήμη

“Το μυαλό γίνεται πιο κοφτερό και πιο έντονο στην απομόνωση και στην αδιάκοπη μοναξιά...Η πρωτοτυπία ευδοκιμεί στην απομόνωση χωρίς εξωτερικές επιδράσεις να χτυπάνε και να σακατεύουν το δημιουργικό μας μυαλό. Να βρεθείς μόνος σου, αυτό είναι το μυστικό της εφεύρεσης...”

--- Nikola Tesla ---

Τα οφέλη της θεραπείας επίπλευσης είναι πολυάριθμα και ευρύτατα. Ίσως, όμως το πιο καθολικά ελκυστικό είναι η τάση του να ενισχύσει τη δημιουργικότητα, τη μάθηση και τη μνήμη.

Σπουδαστές, καλλιτέχνες, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, οι περισσότεροι από μας θα θέλαμε να δώσουμε μια ώθηση στην ικανότητά μας να σκεφτούμε, να μάθουμε, και να λύσουμε προβλήματα. Το Floating μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό!

Μελέτες και μελέτες έχουν δείξει ότι ο χρόνος που δαπανάται σε μια κάψουλα επίπλευσης ενισχύει τις γνωστικές μας ικανότητες.

Όπως και σε άλλα θέματα με το Floating, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει. Οι επιστήμονες φαίνεται να έχουν κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες σε σχέση με το πως η πρακτική της επίπλευσης ενισχύει τη δημιουργικότητα, τη μάθηση, και τη μνήμη.

Ο εγκέφαλος και το διάλειμμα (downtime)

Αυτές τις μέρες, είναι σχεδόν κοινός τόπος ότι ένα διάλλειμα είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητά μας και την ικανότητα να επιλύσουμε ένα πρόβλημα. Σχεδόν όλοι μας έχουμε βιώσει μια στιγμή τύπου "Εύρηκα" καθώς βρισκόμαστε π.χ. στο ντους, ή ενώ κάνουμε μια ήρεμη βόλτα στη γειτονιά μας ή στο πάρκο.

Και δεν είναι μόνο οι ανέκδοτες ιστορίες. Η έρευνα υποστηρίζει και επιβεβαιώνει τέτοιου είδους εμπειρίες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι όταν χαλαρώνουμε ή ονειροπολούμε ο εγκέφαλος δεν σταματάει να λειτουργεί και δεν επιβραδύνει...απλά, πολλές σημαντικές νοητικές διεργασίες φαίνεται να απαιτούν αυτό που ονομάζουμε “διαλλειμα” και άλλες μορφές ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτές οι πολύ σημαντικές για το μυαλό μας διεργασίες τελούνται σαν μέρος μιας προεπιλεγμένης φυσιολογικής λειτουργίας όταν κάνουμε ένα διάλλειμα από τις δουλειές μας και αφήνουμε τον εαυτό μας να “χαθεί”. Και εφόσον έχουμε επιτρέψει σε αυτές τις διεργασίες να λάβουν χώρα, το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε καλύτερα, να σκεφτόμαστε καλύτερα και να γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί στο να επιλύουμε προβλήματα.

Το Floating ως το “ιδανικό διάλειμμα”

Και κάπου εδώ μπαίνει το Floating στην εικόνα. Δεδομένου ότι μέσα στην κάψουλα επίπλευσης εξαλείφονται όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα που θα μπορούσαν να μας αποσπάσουν την προσοχή, δημιουργούνται πολύ πιο εύκολα οι συνθήκες για μια κατάσταση βαθιάς ανάπαυσης όπου εγκέφαλος επιστρέφει στην προεπιλεγμένη αυτή φυσιολογική λειτουργία.

Σε μια πρόσφατη μελέτη των Δρ. Oshin Vartanian και Δρ. Peter Suedfeld, μια ομάδα σπουδαστών που επέπλεαν μια φορά την εβδομάδα για τέσσερις εβδομάδες, ενώ παράλληλα παρακολουθούσαν μια τάξη τζαζ αυτοσχεδιασμού (μια ικανότητα που δοκιμάζει και τη μάθηση και τη μνήμη καθώς επίσης και τη δημιουργική σκέψη) σκόραρε υψηλότερα στις τεχνικές δοκιμές και έλαβε συνολικά καλύτερους βαθμούς από τους σπουδαστές στην ίδια τάξη που δεν επέπλευσαν.

Σε μια άλλη μελέτη το 1992, οι ερευνητές τέσταραν σπουδαστές κολλεγίων με μερικές διαφορετικές κλίμακες που μετρούν τη δημιουργικότητα και τη διάθεση, και πριν και μετά από μια περίοδο ανάπαυσης. Μια ομάδα πέρασε μια ώρα μέσα στην κάψουλα επίπλευσης, ενώ η δεύτερη ομάδα πέρασε μία ώρα απλά χαλαρώνοντας σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Οι μαθητές που επέπλευσαν έδειξαν "σημαντικές αυξήσεις" στο βασικό τεστ δημιουργικότητας.

Ο ύπνος και η σπουδαιότητα του στη μνήμη

Η πρακτική της επίπλευσης επίσης βοηθάει την μάθηση και τη δημιουργία και με έμμεσους τρόπους. Όπως για παράδειγμα με το να βελτιώνει ύπνο των ανθρώπων. Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο ύπνος είναι με διαφορά το σημαντικότερο πράγμα το οποίο κάνουμε κάθε μέρα. Σε πολλές έρευνες έχει αποδειχθεί ότι ο ύπνος είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιμο συστατικό για τη μνήμη και την μάθηση, και το Floating μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία να βελτιώσουν τα πρότυπα του ύπνου τους.

Floating και διαλογισμός

Ένας άλλος έμμεσος τρόπος με τον οποίον το Floating μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη μάθηση είναι μέσω του διαλογισμού, μια πρακτική η οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ικανότητά μας για βαθιά εστίαση και προσοχή.

Αν θες να μάθεις περισσότερα γι’ αυτό διάβασε το άρθρο μας Floating και Διαλογισμός.

Και μία προσφορά γνωριμίας από το Cosmic Float Center

Ψάχνεις τρόπους για να γίνεις ένας πιο δημιουργικός άνθρωπος, ένας καλύτερος μαθητής και ένας πιο δυνατός λύτης προβλημάτων;

Το Floating μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις οπουδήποτε αλλού μία τόσο άκοπη και ευχάριστη μέθοδο με τέτοια πολλαπλά οφέλη για την υγεία σου όσο αυτή που σου προσφέρουμε εμείς.

Γι’ αυτό λοιπόν στo Cosmic Float Center σου έχουμε μία καταπληκτική προσφορά γνωριμίας για 3 συνεδρίες Floating με έκπτωση 33% σε σχέση με τον τιμοκατάλογο μας.

Μην καθυστερείς λοιπόν. Δες τα πακέτα συνδρομών για Floating και κάνε την κράτηση σου ηλεκτρονικά ή επικοινώνησε μαζί μας για περαιτέρω πληροφορίες.

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram