Τί είναι η κάψουλα βιοαισθητικής απομόνωσης;

Μία κάψουλα βιοαισθητικής απομόνωσης ή αλλιώς και κάψουλα επίπλευσης, χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί η θεραπεία απομόνωσης περιβαλλοντικών ερεθισμάτων (Restricted Environmental Stimulation Therapy - R.E.S.T.). Είναι μία δεξαμενή με περίπου 30 εκατοστά νερό και γεμάτη με 500 κιλά άλατα Epsom (θειικό μαγνήσιο) στην οποία απουσιάζει το φώς και ο ήχος.

Η πρώτη κάψουλα σχεδιάστηκε το 1954 από τον Αμερικάνο γιατρό και νευρο-επιστήμονα John C. Lilly, προκειμένου να μελετηθεί η ανθρώπινη συνείδηση υπό συνθήκες απομόνωσης από τα εξωτερικά ερεθίσματα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 κατασκευάστηκαν οι πρώτες εμπορικές κάψουλες άρχισαν να γίνονται οι πρώτες ουσιαστικές μελέτες για τα πιθανά οφέλη που θα μπορούσαν να έχουν αυτές στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Σήμερα, μπορείς να βρεις αρκετές κάψουλες σε πολλές χώρες του κόσμου (δυστυχώς όχι και τόσο πολλές ακόμα στη χώρα μας).

Η αύξηση της δημοτικότητας τους οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στα επιστημονικά δεδομένα που αναδύονται από τις έρευνες. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η επίπλευση μέσα σε μία κάψουλα επίπλευσης μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη υγείας όπως π.χ. καλύτερος ύπνος, καταπολέμηση του πόνου, μείωση του καθημερινού στρες και άγχους και μυϊκή χαλάρωση και αποκατάσταση.

 

Απομόνωση από τα εξωτερικά ερεθίσματα

Το νερό μέσα σε μια κάψουλα βιοαισθητικής απομόνωσης θερμαίνεται στο επίπεδο της εξωτερικής θερμοκρασίας του δέρματος και είναι γεμάτο με Epsom salts (Θειικό μαγνήσιο), κάτι το οποίο του προσδίδει την απαραίτητη άνωση η οποία σου επιτρέπει να επιπλεύσεις με μηδενική προσπάθεια.

Μπαίνεις μέσα στη κάψουλα κατα προτίμηση χωρίς μαγιώ, κλείνεις (εαν νιώθεις άνετα) το καπάκι και απομονώνεσαι από τα εξωτερικά ερεθίσματα, δηλαδή ήχους, εικόνες, οσμές, αφή, καθώς επίσης και από τις πιέσεις της βαρύτητας και τις διαφορές θερμοκρασίας. Καθώς επιπλέεις μέσα στην ησυχία και το σκοτάδι, και καθώς αρχίζεις να ηρεμείς, ο εγκέφαλος σου αρχίζει να εισέρχεται σε μια βαθιά εσωτερική και άκρως θεραπευτική κατάσταση. 

Αυτή η κατάσταση παράγει διάφορα αποτελέσματα στην συνείδηση σου: μπορείς να έρθεις σε άμεση επαφή με το τι γίνεται μέσα σου, να δεις πιο έντονα τις εικόνες που παράγονται στην οθόνη του μυαλού σου, να αισθανθείς τι προσπαθεί να σου επικοινωνήσει το σώμα σου, ή απλά να κάνεις ένα ταξίδι ένα ταξίδι φαντασίας και εσωτερικού οραματισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρακτική της επίπλευσης χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στις κοινότητες των ανθρώπων που ασχολούνται με το διαλογισμό ή με τις εσωτερικές πρακτικές.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι αν η διαδικασία έχει στηθεί σωστά θα πρέπει ο έλεγχος της να βρίσκεται στο χέρι σου. Θα πρέπει να μπορείς να ανοίξεις και να κλείσεις το καπάκι κατά βούληση, και το ίδιο με το φως ή της ωτοασπίδες που θα σου δοθούν. Σίγουρα, δεν έχουν όλοι την ίδια σχέση με το σκοτάδι και το κενό και πολλοί από μας ίσως να θέλουμε να πάμε σταδιακά προς τα κει. Όσο πιο άνετα νιώθουμε τόσο το καλύτερο!

Ανακάμπτοντας μέσα στο i-sopod Flotation Tank - Tην πιο σύγχρονη κάψουλα επίπλευσης στον κόσμο

Ανακάμπτοντας μέσα στο i-sopod Flotation Tank - Tην πιο σύγχρονη κάψουλα επίπλευσης στον κόσμο

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το να προσπαθήσεις να παράγεις τέτοιες εσωτερικές καταστάσεις απότομα και με βία είναι λάθος και πάει κόντρα με τα θετικά αποτελέσματα τις πρακτικής. Πάρε το χρόνο σου και να είσαι σίγουρος ότι είναι ακριβώς αυτή η ανάπτυξη μιας καλής σχέσης με το κενό και το σκοτάδι που θα κάνει θαύματα στον ψυχισμό σου.

Cosmic Float Center


Στα Cosmic Float Center διαθέτουμε i-sopod Flotation Tank - την τεχνολογικά ανώτερη κάψουλα επίπλευσης στον κόσμο - και σου παρέχουμε ένα περιβάλλον 5 αστέρων για την συνολική ανάκαμψη και αποθεραπεία σου.

Νιώσε μια πρωτόγνωρη εμπειρία χαλάρωσης κάνοντας Floating. Απέκτησε γαλήνη και καθαρή σκέψη θεραπεύοντας σώμα και πνεύμα, αποβάλλοντας το άγχος της καθημερινότητας και ανανεώνοντας τον εαυτό σου


 

Θα με κάνει πιο δημιουργικό/ή;

Αρκετές έρευνες που έχουν γίνει ως τώρα δείχνουν ότι η επίπλευση σε μία δεξαμενή απομόνωσης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πρωτότυπης σκέψης, της φαντασίας, της διαίσθησης, και εν τέλει σε βελτίωση της δημιουργικότητας.

Και υπάρχει και μπόλικη επιστήμη επάνω σε αυτό. Χαρακτηριστική μελέτη: Creativity enhancement through flotation isolation

Επίσης, αν είσαι ο άνθρωπος που ασχολείται με κάποιο δημιουργικό επάγγελμα, μάθε περισσότερα στα σχετικό άρθρα:

 

Μπορεί να βελτιώσει την συγκέντρωση και την προσοχή;

Παρόλο που το μεγαλύτερο σώμα έρευνας στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι κάπως πιο παλιό, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η απομόνωση από τα εξωτερικά ερεθίσματα μπορεί να βελτιώσει την συγκέντρωση και την προσοχή, καθώς επίσης μπορεί και να οδηγήσει και σε πιο καθαρή σκέψη. Και αυτό με τη σειρά του συνδέεται με αυξημένες επιδόσεις στο σχολείο ή σε διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες.

Μάθε περισσότερα στο σχετικό άρθρο:

 

Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις;

Τα διάφορα οφέλη που έχει η πρακτική της επίπλευσης σε μία κάψουλα βιοαισθητικής απομόνωσης είναι πολύ καλά καταγεγραμμένα και επιβεβαιωμένα και στην έρευνα αλλά και εμπειρικά. Η επίπλευση επιταχύνει τη σωματική ανάκαμψη μετά από σκληρή προπόνηση με το να μειώνει τη λακτόζη στο αίμα.

Είναι γνωστό - και ευρέως πλέον αποδεκτό στον χώρο του Fitness - ότι χωρίς την ανάκαμψη δεν υπάρχει προσαρμογήΑντίθετα, μπορεί κάλλιστα να υπάρξει τραυματισμός. Γι’ αυτό και οι κάψουλες επίπλευσης είναι μια από τις επιλεγμένες μεθόδους ανάκαμψης από κορυφαίους αθλητές σε όλο τον κόσμο.

Χαρακτηριστική μελέτη του 2016:
Flotation restricted environmental stimulation therapy and napping on mood state and muscle soreness in elite athletes

 

Μάθε περισσότερα στα σχετικά άρθρα:

Cosmic Float Center


Αν χρησιμοποιείς τεχνικές εσωτερικού οραματισμού, στο Cosmic Float Center σου παρέχουμε το ιδανικό περιβάλλον για αυτό. Μέσα στην δεξαμενή i-sopod Floatation tank, αποκομμένος και απαλλαγμένος από τα εξωτερικά ερεθίσματα, εισέρχεται σε μια βαθιά εσωτερική κατάσταση.

Σε αυτή την εσωτερική κατάσταση μπορείς "να ονειρευτείς τους στόχους σου" και να τους κάνεις πραγματικότητα.


 

Μπορεί κανείς να έχει παραισθήσεις μέσα στη κάψουλα;

Ναι, κάτι τέτοιο είναι δυνατό να συμβεί.

Αν έχεις τάσεις για ψύχωση ή κάποια άλλα τέτοιου τύπου ψυχικά θέματα θα πρέπει να είσαι προσεκτικός. Αν βλέπεις κάποιο θεραπευτή ή γιατρό θα πρέπει να το συζητήσεις μαζί του πρώτα. Επίσης, δεν θα έπρεπε να δοκιμάσεις ποτέ να μπεις στη κάψουλα υπό την επήρεια ναρκωτικών, αλκοόλ ή ισχυρών ψυχοτρόπων φαρμάκων. Τζιζ, κακό.

Παρόλα αυτά, για τους περισσότερους από μας οι εικόνες ή φαντασιώσεις που προκύπτουν είναι του ίδιου τύπου με αυτές που βλέπουμε έτσι κι αλλιώς όταν κάνουμε έναν λαγο-ύπνο. Το εσωτερικό σου matrix θα γίνει πιο ξεκάθαρο στα μάτια σου και θα μπορείς να αντιληφθείς τι είναι αυτό που συμβαίνει μέσα σου.

Είπαμε, εκτός από μία διαδικασία σωματικής ανάκαμψης είναι και ένα εσωτερικό ταξίδι ανακάλυψης και αποκάλυψης. Και εκεί ακριβώς είναι και όλο το χρυσάφι.

Κατά τα άλλα, η επίπλευση μέσα στην κάψουλα είναι από τις πιο ασφαλείς, πιο ενδιαφέρουσες και πιο ευχάριστες διαδικασίες που μπορείς να βιώσεις.

 

Γενικά οφέλη της κάψουλας απομόνωσης

Τα οφέλη της κάψουλας είναι πολυάριθμα σε σωματικό, ψυχοσωματικό και ψυχικό επίπεδο και ειδικά σε καταστάσεις που προέρχονται από το άγχος, το στρες και τους χρόνιους πόνους.

Επειδή η λίστα είναι πολύ μεγάλη γι’ αναφερθούν εδώ όλα εδώ, αν σε ενδιαφέρει ρίξε μια ματιά στους παρακάτω συνδέσμους:

Πιο ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

Τα ευρεία οφέλη που φέρνει η κάψουλα βιοαισθητικής απομόνωσης και η θεραπεία της επίπλευσης

Τα ευρεία οφέλη που φέρνει η κάψουλα βιοαισθητικής απομόνωσης και η θεραπεία της επίπλευσης

 

Βοηθάει η κάψουλα επίπλευσης στο άγχος;

Η θεραπεία επίπλευσης έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο στην καταπολέμηση του άγχους. Μια μελέτη του 2018 έδειξε ότι μια συνεδρία μίας ώρας μέσα στη κάψουλα μπορεί να επιφέρει μεγάλη μείωση στο άγχος και σημαντική βελτίωση στη διάθεση σε ανθρώπους με διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος και το στρες.

Επίσης μία μελέτη του 2016, με αντικείμενο μελέτης ανθρώπους που ανέφεραν ότι έπασχαν από γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (GAD), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία επίπλευσης βοηθάει στη μείωση των συμπτωμάτων της συγκεκριμένης διαταραχής όπως η κατάθλιψη, οι δυσκολίες στον ύπνο, ο εκνευρισμός και η κούραση.

Μάθε περισσότερα στο σχετικό άρθρο: Floating: Είναι αυτό το αντικαταθλιπτικό και αγχολυτικό που ψάχνεις;

 

Μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο;

Το αποτέλεσμα της θεραπείας επίπλευσης σε σχέση με τους χρόνιους πόνους έχει επιβεβαιωθεί από πολλές μελέτες. Οι κάψουλες απομόνωσης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην θεραπεία πονοκεφάλων και ημικρανιών, αρθρίτιδας, ινομυαλγίας σωματικής μυϊκής έντασης και πόνων που σχετίζονται με το στρες.

 

Μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία;

Η θεραπεία επίπλευσης μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία μέσω της επίτευξης μιας βαθιάς κατάστασης χαλάρωσης. Μπορεί επίσης, σύμφωνα με έρευνες, να μειώσει τα επίπεδα τους στρες και να βελτιώσει τον ύπνο. Το χρόνιο στρες και η στέρηση ύπνου συνδέονται με την υψηλή πίεση και τις καρδιαγγειακές νόσους.

 

Θα με κάνει πιο χαρούμενο;

Παρόλο που υπάρχουν τέτοιου είδους ισχυρισμοί σε σχέση με τις κάψουλες απομόνωσης, αυτό θα ήταν κάτι πολύ δύσκολο να αποδείξει ή να εγγυηθεί ο οποιοσδήποτε, καθώς ο συναισθηματικός κόσμος του καθενός από μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από προσωπικές καταστάσεις που βιώνει στη ζωή του.

Παρόλα αυτά, οι δικοί μας επισκέπτες στο Cosmic Float Center αναφέρουν πολύ συχνά ότι μετά τη χρήση της κάψουλας βιώνουν καταστάσεις ήπιας ευφορίας και αισιοδοξίας, εσωτερικής γαλήνης, νοητικής διαύγειας και πνευματικής αναγέννησης κατα τη διάρκεια της καθημερινότητάς τους.