Οι εσωτερικές ασκήσεις έχουν υπάρξει για μένα προσωπικά ένα κρίσιμο σημείο καμπής στη ζωή μου. Έχουν υπάρξει μέρος της πραγματικότητας μου για αρκετά χρόνια τώρα, και με έχουν βοηθήσει όχι μόνο στο να αρχίσω να κατανοώ τους εσωτερικούς μου μηχανισμούς, αλλά και στο πως θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το μυαλό και το σώμα μου με δημιουργικό τρόπο σε αυτό που κάνω.
Πάντα ήθελα να είμαι δημιουργικός. Σώπα...θα μου πεις. Εσύ και όλος ο υπόλοιπος πλανήτης. Το θέμα, όμως, είναι τι γίνεται αν δεν έχεις γεννηθεί με την έμπνευση ενός Πικάσο ή ενός Μότσαρτ. Πως μπορείς να το καλλιεργήσεις αυτό;
Με εσωτερικές διαδικασίες φυσικά είναι η απάντηση (ή μία από αυτές). Παραθέτω λοιπόν πιο κάτω μια εσωτερική διαδικασία 5 βημάτων που - σε συνδυασμό με τις συνεδρίες Floating που κάνω - με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να έρθω επαφή με το δημιουργικό κομμάτι του εαυτού και στο να έχω νέες ιδέες και εμπνεύσεις σε αυτό που κάνω.
Προσοχή! Αυτή η διαδικασία έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα της γενικευμένης χαλαρότητας και ηρεμίας που συνήθως προτείνεται με το Floating για λόγους ανάπαυσης και συνολικής ανάκαμψης. Εδώ μιλάμε πλέον για συνειδητή χρήση της κάψουλας σαν εργαλείο έμπνευσης. Και γι’ αυτό ακριβώς προτείνω, αν τώρα αρχίζεις, να αποφύγεις να χρησιμοποιήσεις τέτοιου είδους διαδικασίες στις πρώτες σου συνεδρίες. Καλύτερα να αφήσεις πρώτα τον εγκέφαλο σου να εγκλιματιστεί με την παραμονή μέσα εκεί πριν αρχίσεις να κάνεις κάποιου είδους πνευματική προσπάθεια.
Επίλεξε που θα εστιάσεις
Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι εκεί που θα εστιάσεις την συνείδηση σου θα πάρεις περισσότερα αποτελέσματα από αυτό στη ζωή σου. Και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να επιτύχεις αναπόσπαστη εστίαση απ’ ότι μέσα σε μία κάψουλα απομόνωσης.
Όταν πηγαίνω για floating πηγαίνω προετοιμασμένος. Έχω εξαρχής προσδιορίσει ακριβώς ποια θα είναι η πρόθεση μου γι’ αυτή τη συνεδρία, ποιο θα είναι το αντικείμενο της εστίασης μου και τι θα ήθελα να δημιουργήσω. Δεν προσπαθώ να τα σκεφτώ αυτά μέσα στη κάψουλα.
Για παράδειγμα, αν είσαι ένας ζωγράφος και έχεις μια γενική ιδέα περί του τι θα ήθελες να ζωγραφίσεις, εστιάζεσαι απλά σε αυτό. Ένας τεχνίτης θα εστιαζόταν στο αντικείμενο του και ένας φωτογράφος στο δικό του. Ακούγεται εύκολο, έτσι; Και είναι...αν έχεις τη διάθεση να το εξασκήσεις βέβαια.
Το να εστιάσεις σε ένα αντικείμενο ή σε μία ιδέα μέσα σε ένα ιοαισθητικά απομονωμένο μέρος με μόνο τις σκέψεις σου για παρέα μπορεί να είναι δύσκολο στη αρχή. Είναι μία πρακτική όμως, και ως τέτοια θέλει εξάσκηση και επανάληψη (ρώτα αυτούς που κάνουν διαλογισμό).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Εστίαση ΔΕΝ σημαίνει υπερ-αναλυτική σκέψη. Ξέρεις, αυτου του είδους τη νοητική διαδικασία που συνοδεύεται από πνευματική προσπάθεια, προσδοκίες, ανησυχίες κλπ. Εδώ, το λιγότερο είναι το περισσότερο. Απλά, φέρε στο νου σου το αντικείμενο που έχεις επιλέξει και απλά παρακολούθησε αυτό που αναδύεται.
Όρισε την πρόθεση σου
Προσωπικά, έχω διαπιστώσει ότι το να έχεις μια συγκεκριμένη πρόθεση κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σου βοηθάει το μυαλό να περιστραφεί ελεύθερα γύρω από το θέμα. Πάρε την προσοχή σου και εστίασέ την σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα (ή στόχο). Αν πεις στον εαυτό σου, “τώρα θέτω ως πρόθεση μου την δημιουργία έμπνευσης σε σχέση με το νέο μου έργο ή project’’, τότε ίσως να ανακαλύψεις ότι κάποιες σκέψεις που εξαρχής θα φαίνονταν άσχετες μπορούν να σου ανοίξουν νεους δρόμους για δημιουργία.
Το κόλπο είναι να χαλαρώσεις σωματικά και πνευματικά και να παρακολουθήσεις τι αναδύεται στο εσωτερικό σου matrix. Με το να έχεις “φιξαρισμένη” μια πρόθεση μέσα σου, το μυαλό σου θα λειτουργήσει ως ένα Google για σκέψεις, δηλαδή σαν μία μηχανή αναζήτησης που θα προσπαθήσει να σου φέρει τα πιο σχετικά με το θέμα σου αποτελέσματα.
Τώρα, μπορείς να το πάς και ένα βήμα παραπέρα και να κάνεις κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις. Στη δικιά μου περίπτωση - κατασκευάζω ιστοσελίδες - θα έκανα ερωτήσεις του στυλ: “Ποιες θα είναι οι ενότητες”, “Ποια θα είναι τα βασικά μηνύματα”, “Τι χρώματα να χρησιμοποιήσω” κλπ.
Ξανά...θέλει εξάσκηση. Ότι είναι απλό δεν σημαίνει ότι είναι και αρχικά εύκολο. Επίσης, καλό θα ήταν να αφήσεις έξω από την κάψουλα τον εσωτερικό σου κριτή (αυτό έχει υπάρξει και το πιο δύσκολο για μένα προσωπικά). Δεν κρίνεις και ούτε προσπαθείς να αλλάξεις τις σκέψεις σου, απλά παρακολουθείς τα αποτελέσματα της αναζήτησης. Θυμήσου να μην ξεχνάς, το χρυσάφι βρίσκεται σχεδόν πάντα εκεί που δεν το ψάχνουμε.
Χρησιμοποίησε σκόπιμη σκέψη και μη σκόπιμη σκέψη.
…Τι ‘ν’ τούτο πάλι;
ΟΚ, καταλαβαίνω ότι ακούγεται λίγο περίεργο. Είναι ένα εσωτερικό θέμα και είναι λίγο δύσκολο να το εξηγήσω. Θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα - κλεμμένο, το παραδέχομαι - για να το κάνω πιο σαφές.
Είναι όπως όταν οδηγείς το αυτοκίνητο σου και θέλεις να φτάσεις στον προορισμό σου μεν, κάνοντας όμως ταυτόχρονα οικονομία και εξορθολογώντας τη χρήση της μηχανής δε. Στο δρόμο θα υπάρχουν ανηφόρες, κατηφόρες, στροφές,λακκούβες κλπ. Το κόλπο είναι να ξέρεις πότε θα πατήσεις το γκάζι, το φρένο αλλά και πότε θα πετάξεις την ταχύτητα και θα αφήσεις το όχημα να κινηθεί με αδράνεια όταν αυτό είναι ασφαλές και λογικό.
Κατά μία έννοια, αυτό είναι που θέλεις να κάνεις μές στο μυαλό σου κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σου. Χρησιμοποιείς σκόπιμη - συνειδητή - σκέψη (γκάζι) όταν αυτό είναι απαραίτητο, και μη σκόπιμη - ασυνείδητη - σκέψη (νεκρά) στα σημεία που το μυαλό σου έχει πιάσει αδράνεια προς την κατεύθυνση που θέλεις.
Αυτό είναι χρήσιμο γιατί σε γλυτώνει από υπερβολική προσπάθεια μέσα στη κάψουλα. Θυμήσου, θέλεις τόσο όσο να κατευθύνεις το αυτοκίνητο προς την επιθυμητή κατεύθυνση και όχι περισσότερο από αυτό.
Χρησιμοποίησε την αδράνεια της σκέψης.
Η αδράνεια της σκέψης είναι ένας μηχανισμός του νου μας. Είναι αυτό που σου συμβαίνει όταν βλέπεις ή ακούς κάτι, ή απλά σκοντάφτεις κάπου, και ξαφνικά το μυαλό σου “τρέχει” σε μία αλυσίδα σκέψεων εκτός ελέγχου, και η μία σκέψη διαδέχεται την άλλη και στο τέλος καταλήγεις σε ένα παντελώς άσχετο σημείο από αυτό που άρχισες. Σου έχει ποτέ συμβεί κάτι τέτοιο;
Φυσικά και σου έχει συμβεί. Συμβαίνει σε όλους μας και συχνά είναι μεγάλη αιτία αποσυγκέντρωσης και σπατάλης χρόνου, ενέργειας και φαιάς ουσίας για όλους μας. Παρόλα αυτά ο ίδιος μηχανισμός, αν χρησιμοποιηθεί συνειδητά με πρόθεση και σκοπό, μπορεί να ανοίξει νέους δημιουργικούς δρόμους μέσα μας.
Όπως είπαμε και προηγουμένως, το αμάξι κυλάει τώρα στην κατηφόρα και μπορείς να χρησιμοποιήσεις την αδράνεια του χωρίς πολύ κατανάλωση βενζίνης. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο που οι σκέψεις “απογειώνονται” και η μία ιδέα διαδέχεται την άλλη μέσα στην οθόνη του μυαλού μας. Εδώ είναι που αρχίσεις να λαμβάνεις έμπνευση από τα βάθη του υποσυνείδητου σου. Είναι κάτι σαν ταινία. Απλά χαλαρώνεις και παρακολουθείς τις σκηνές.
Προσοχή σε δύο πράγματα.
Πρώτον, πρέπει να έχεις επίγνωση του πότε συμβαίνει αυτό ώστε να μην το διακόψεις. Σε αυτό το σημείο οποιαδήποτε συνειδητή προσπάθεια για σκέψη ή για αλλοίωση των σκέψεων θα βάλει φρένο στο αυτοκίνητο. Είπαμε, άραξε πίσω, χαλάρωσε και δες την ταινία.
Δεύτερον, θα πρέπει να έχεις μπεί στην κάψουλα με μία συγκεκριμένη πρόθεση και στόχο. Αυτό, φυσικά, δεν είναι απαραίτητο για μία συνεδρία μέσα στη κάψουλα. Είναι όμως απαραίτητο όταν θέλεις να λάβεις έμπνευση για κάτι συγκεκριμένο. Θυμήσου, το μυαλό είναι ένα Google για σκέψεις. ‘Οσο πιο συγκεκριμένη είναι η ερώτηση του, τόσο πιο κατάλληλα και σχετικά θα είναι και τα αποτελέσματα της αναζήτησης.
Στα υπόψιν, ίσως αυτή η μέθοδο να μην δουλεύει για όλους. Είναι κάτι που δουλεύει για μένα, αλλά διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται διαφορετικές μεθόδους για την έμπνευση τους. Παρόλα αυτά, αν αισθάνεσαι αρκετά πειραματικός/ή, δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις. Ακόμα κι αν δεν είναι για σένα, ή απλά θέλει κάποιες μετατροπές για να δουλέψει, και πάλι θα είσαι ένα βήμα πιο πέρα στο μεγάλο ταξίδι προς την εσωτερική κατανόηση των μηχανισμών σου.
Κατέγραψε το
Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό. Κατέγραψε τις σκέψεις σου σε χαρτί. Έχε μαζί σου ένα μπλοκάκι και ένα στυλό (ή απλά ζήτα από το Cosmic Float Center). Και αργότερα, καθώς θα κάθεσαι στο Relax Room και θα απολαμβάνεις το υπέροχο τσάι σου, σημείωσε ότι μπορείς να θυμηθείς από την εμπειρία σου μέσα στην κάψουλα. Κάποια από αυτά μπορεί να σου είναι χρήσιμα αμέσως και κάποια μπορεί να γίνουν χρήσιμα μετά από έξι μήνες καθώς θα ανατρέχεις πίσω στις σημειώσεις σου.
Ούτε και αυτό φυσικά είναι απαραίτητο συστατικό της συνεδρίας. Τα οφέλη του Floating είναι πολλαπλά και ευρύτατα και δεν περιορίζονται μόνο στην έμπνευση για δημιουργικούς λόγους. Απλά, αν το να λάβεις έμπνευση είναι ο σκοπός σου, θα είναι κρίμα να ξεχάσεις...Και θα ξεχάσεις. ‘Ολοι ξεχνάμε. Ένα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι που λέμε...
ΟΚ, τώρα είναι η δική σου σειρά
Αν δοκιμάσεις τη μέθοδο και πάρεις κάποια αποτελέσματα θα χαιρόμουν πολύ να ακούσω την εμπειρία σου στα σχόλια από κάτω. Αν από την άλλη δεν πάρεις, πάλι θα ήθελα να διαβάσω το σχόλιο σου.
Εκεί όμως που θα χαιρόμουν ακόμα περισσότερο είναι αν είχες εσύ κάποια εναλλακτική μέθοδο που δουλεύει για σένα και θα ήθελες να την μοιραστείς μαζί μας. Είπαμε διαφορετικά πράγματα δουλεύουν για διαφορετικούς ανθρώπους.
Αν χρησιμοποιείς τεχνικές εσωτερικού οραματισμού, στο Cosmic Float Center σου παρέχουμε το ιδανικό περιβάλλον για αυτό. Μέσα στην δεξαμενή i-sopod Floatation tank, αποκομμένος και απαλλαγμένος από τα εξωτερικά ερεθίσματα, εισέρχεται σε μια βαθιά εσωτερική κατάσταση.
Σε αυτή την εσωτερική κατάσταση μπορείς "να ονειρευτείς τους στόχους σου" και να τους κάνεις πραγματικότητα.