Αν και η θεραπεία επίπλευσης (Flotation Therapy ή απλά Floating) έχει από καιρό συσχετιστεί με έντονη ανάπαυση που ισοδυναμεί με απίστευτα βαθύ ύπνο, υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με τη σχέση της με τον ύπνο. Γενικά, οι περισσότεροι άνθρωποι λένε ότι μια ώρα σε κάψουλα επίπλευσης (Floatation Tank) παρέχει το ίδιο ποσό ανάπαυσης όπως 6 με 8 ώρες ύπνου, αλλά αυτό δεν εξηγεί όλη την περιπλοκότητα στη σχέση μεταξύ του Floating και του ύπνου.

Η δική μας άποψη; Μην πιστεύεις τις κοινές παρανοήσεις που προέρχονται κυρίως από τους 3 ακόλουθους μύθους.

 

Μύθος #1: Είναι επικίνδυνο να κοιμηθείς μέσα στη κάψουλα επίπλευσης

Είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με τη θεραπεία επίπλευσης: Είναι ασφαλές να κοιμηθείς την ώρα που επιπλέεις ή θα πνιγείς αν κοιμηθείς στη δεξαμενή; Η σύντομη απάντηση είναι: Ναι είναι 100% ασφαλές. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι εισέρχονται στη κάψουλα ακριβώς για να κοιμηθούνε. Μια ώρα σε μία κάψουλα επίπλευσης μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα είδος "ενισχυμένου ύπνου" που θα σε αφήσει πλήρως ανανεωμένο/η και ενεργό/ή.

Η δική μας άποψη; το να κοιμηθείς κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σου είναι εξαιρετικά ωφέλιμο, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός. Ο σκοπός είναι να περιέλθεις σε μια βαθιά εσωτερική κατάσταση ανάπαυσης και συνολικής ανάκαμψης. Ανεξάρτητα με το αν κοιμηθείς ή όχι, μια ώρα σε μία κάψουλα επίπλευσης μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα είδος "ενισχυμένου ύπνου" που θα σε αφήσει πλήρως ανανεωμένο/η και ενεργό/ή.

Παρόλα αυτά είναι λογικό πολλοί πρωτάρηδες να ανησυχούν. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι δεν κοιμούνται ανάσκελα, ανησυχούν ότι αν αποκοιμηθούν θα γυρίσουν στο πλάι και θα πνιγούν. Ωστόσο, η πλευστότητα και η πυκνότητα που επιτυγχάνεται από τα 500kg αλάτος Epsom στην κάψουλα καθιστά αδύνατη σχεδόν τη στροφή, οπότε οι φόβοι αυτοί είναι αβάσιμοι. Επίσης, αν με κάποιο τρόπο καταφέρεις να γυρίσεις ενώ επιπλέεις, το να μπει αλατόνερο στο στόμα ή τα μάτια σου σίγουρα θα σε ξυπνήσει!

 

Μύθος #2: Το Floating μπορεί να υποκαταστήσει τον ύπνο

Δεδομένου ότι πολλοί νέοι Floaters έχουν ακούσει ότι μια ώρα Floating ισούται με 8 ώρες ύπνου, αρχίζουν να αναρωτιούνται αν θα μπορούσαν απλά να επιπλέουν για μια ή δύο ώρες την ημέρα αντί να κοιμούνται.

Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται μαθηματικά λογικό, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Η επίπλευση δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει τις κανονικές συνήθειες ύπνου. Τυπικά, ένας Floater μετά από μία συνεδρία αισθάνεται γεμάτος ενέργεια και συχνά χρειάζονται αρκετές ώρες μέχρι που να αισθανθεί την ανάγκη για ύπνο. Αν αυτό όμως μας λέει κάτι, αυτό είναι ότι η πρακτική αυτή συμβάλλει στον να μπορεί το σώμα και το μυαλό να ηρεμίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Το Floating, αντίθετα, θα πρέπει περισσότερο να ενθαρρύνει τις πιο υγιείς συνήθειες ύπνου. Η θεραπεία επίπλευσης χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της αϋπνίας επειδή είναι γνωστό ότι διευκολύνει τον βαθύτερο ύπνο για αρκετές ημέρες μετά από κάθε συνεδρία.

 

Μύθος #3: Το Floating δεν μπορεί να βοηθήσει με τις διαταραχές ύπνου

Αν και η θεραπεία επίπλευσης είναι ευρέως γνωστή για τα οφέλη της σε σχέση με τον ύπνο, κάποιοι μπορεί ακόμα να αμφιβάλλουν ότι μπορεί πραγματικά να βοηθήσει έναν άνθρωπο που πάσχει από διαταραχές ύπνου. Φυσικά ισχύει το αντίθετο: η θεραπεία επίπλευσης είναι ιδανική για όσους ταλαιπωρούνται από αϋπνία ή άλλες διαταραχές ύπνου για διάφορους λόγους.

Μάθε περισσότερα στα σχετικό άρθρo: 'Εχεις κοιμηθεί καλά τώρα τελευταία;

Το Floating κάνει θαύματα ως προς την ανακούφιση από το στρες επειδή σε βοηθάει να καθαρίσεις το μυαλό σου και - καθώς το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες - να ενισχύσεις την διάθεση σου. Επιπλέον, προσφέρει μια ευκαιρία διαφυγής για μια ώρα από τις εντάσεις της καθημερινότητας που μπορεί να προκαλέσουν στρες και αϋπνία. Τέλος, το Floating προκαλεί μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, ώστε με το τέλος της συνεδρίας σου να είσαι έτοιμος να συνεχίσεις φυσιολογικά τις υπόλοιπες δραστηριότητες σου αλλά και να διορθώσεις τις συνήθειες του ύπνου σου.

Τα οφέλη του floating | Cosmic Float Center

τα απίθανα και ευρύτατα οφέλη της θεραπείας επίπλευσης.

Μάθε περισσότερα στα σχετικά άρθρα: