• Ο ύπνος είναι το σημαντικότερο πράγμα που κάνουμε κάθε μέρα.
  • Ο τακτικός ποιοτικός ύπνος είναι ανεκτίμητος.
  • Το χρέος ύπνου δεν μπορεί να αποπληρωθεί.

 

Αϋπνία

Η αϋπνία είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από δυσκολία να κοιμηθείς ή να παραμείνεις κοιμισμένος. Επειδή η αϋπνία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή ενέργεια, εναλλαγές της διάθεσης, χαμηλά επίπεδα υγείας, ευερεθιστότητα ή ακόμα και κατάθλιψη, οι άνθρωποι που υποφέρουν από την κατάσταση δεν είναι ικανοποιημένοι με την ποιότητα της ζωής τους.

Η Νο 1 αιτία είναι απλά το στρες. Το στρες είναι ο μεγαλύτερος "δολοφόνος" στον πλανήτη και οδηγεί σε μια αλυσίδα από φυσιολογικά και ψυχικά προβλήματα με την στέρηση ύπνου να είναι μόνο ένα από αυτά. Μπορεί να προέλθει από πολλές ώρες δουλειά, από τα σύγχρονα αγχωτικά εταιρικά ή αστικά περιβάλλοντα, από πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη, από έλλειψη φυσικής άσκησης ή... ακόμα και από υπερβολική ή κακή άσκηση.

 

Στέρηση ύπνου

Και φυσικά δουλεύει και αντίστροφα: Όσο λιγότερος ή χειρότερης ποιότητας είναι ο ύπνος μας, τόσο μεγαλύτερα γίνονται τα επίπεδα του στρες μέσα μας.

Άλλοι λόγοι που συντελούν στην αϋπνία ή σε διάφορες άλλες διαταραχές ύπνου μπορεί να προέρχονται από τις διατροφικές μας συνήθειες (υψηλή κατανάλωση ζάχαρης, καφέ αλκοόλ κλπ), ή από ακατάλληλα για ύπνο περιβάλλοντα (φασαρία, φως, ηλεκτρονικές συσκευές μέσα στο δωμάτιο κλπ). Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι που οι εργασία τους έχει να κάνει με μη σταθερά ωράρια που δυσκολεύουν το βιολογικό μας ρολόι ή άνθρωποι που χάνουν τον ύπνο τους επειδή βιώνουν καταστάσεις σωματικού πόνου.

Όποιος όμως και αν είναι ο λόγος για τον οποίο είτε στερούμαστε ύπνο, είτε ο ύπνος μας δεν έχει ποιότητα, το μόνο σίγουρο είναι το εξής:

  • Ο ύπνος είναι το σημαντικότερο πράγμα που κάνουμε κάθε μέρα.
  • Ο τακτικός ποιοτικός ύπνος είναι ανεκτίμητος.
  • Το χρέος ύπνου δεν μπορεί να αποπληρωθεί.

Σε ρωτάμε ξανά λοιπόν. Έχεις κοιμηθεί καλά τώρα τελευταία; Αν η απάντηση είναι “όχι” ή “ε...έτσι κι έτσι”, τότε συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο. Ίσως να ανακαλύψεις έναν νέο τρόπο για να ξαναβρείς τον δρόμο σου προς τις αγκάλες του Μορφέα.

 

Λύσεις κατά τις αϋπνίας;

Η κύρια αιτία της αϋπνίας είναι απλά το στρες. Καθώς χάνουμε τον ύπνο μας λόγω του στρες, η απώλεια του ύπνου προσθέτει ακόμα περισσότερο στρες, συνεχίζοντας έτσι τον φαύλο κύκλο. Υπάρχουν πολύ λίγες επιλογές που θα μας βοηθούσαν να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο απώλειας ύπνου.

Υπάρχει πάντα η χρήση φαρμάκων, η οποία μπορεί εύκολα να γίνει συνήθεια προκαλώντας περισσότερους κινδύνους απ’ ό,τι οφέλη.

Ο διαλογισμός μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος - κι εμείς τον προτείνουμε ανεπιφύλακτα - αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο στην πράξη, καθώς απαιτεί έντονη εστίαση, πρακτική και πειθαρχία από έναν ήδη στερημένο από ύπνο και κουρασμένο άνθρωπο.

Μορφέας, ένας από τους χίλιους γιούς του Ύπνου

Μορφέας, ένας από τους χίλιους γιούς του Ύπνου

Επειδή η αϋπνία επηρεάζει τόσους πολλούς ανθρώπους, οι αποκαλούμενοι ειδικοί ισχυρίζονται συνεχώς ότι έχουν ανακαλύψει και μια νέα θεραπεία κάθε φορά.

Τα καλά νέα είναι ότι μια μέθοδος κερδίζει κάποιους σοβαρούς πόντους μεταξύ των ιατρών και των ασθενών σε όλο τον κόσμο. Το όνομα της είναι θεραπεία επίπλευσης (Flotation Therapy ή απλά Floating).

Αϋπνία

...και το πρόσωπο της αϋπνίας.

 

Τι είναι το Floating

To Floating είναι μια θεραπεία και μια πρακτική που χρησιμοποιεί συνθήκες βιο-αισθητικής απομόνωσης και αντι-βαρυτικής επίδρασης για να ανακουφίσει το σώμα και το μυαλό από σωματικό και ψυχικό στρες. Χρησιμοποιείται ευρέως από τους αθλητές, τους σπουδαστές, καλλιτέχνες, ασκητές του διαλογισμού, ανθρώπους που ζουν και λειτουργούν μέσα σε στρεσογόνα περιβάλλοντα (βλέπε σύγχρονα εταιρικά περιβάλλοντα, διαβίωση σε μεγαλουπόλεις κλπ) και ανθρώπους που αντιμετωπίζουν - λόγω των δραστηριοτήτων τους - το λεγόμενο “ανταγωνιστικό στρες”. 

Το Floating έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό στην προώθηση της βαθιάς μυϊκής χαλάρωσης, της συνολικής αποθεραπείας και της ανάκαμψης και αναζωογόνησης των επιπέδων ενέργειας. Επίσης, ενισχύει τη δημιουργικότητα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, καταπολεμώντας το στρες και πολλά άλλα.

Σχετικές πληροφορίες: 

 

 

Θεραπεία επίπλευσης και η κάψουλα απομόνωσης

Ηθεραπεία επίπλευσης - γνωστή και ως Flotation R.E.S.T. (Restricted Environmental Stimulation Therapy) - διεξάγεται σε μια σκοτεινή κάψουλα η οποία ονομάζεται κάψουλα απομόνωσης ή κάψουλα επίπλευσης (Isolation tank ή Floatation tank). Η κάψουλα είναι γεμάτη με 30 εκατοστά νερό και 500 κιλά θεραπευτικό αλάτι Epsom, και έχει σχεδιαστεί για να προωθεί τη βαθιά χαλάρωση. Η κάψουλα απομόνωσης χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό σύγχρονων τεχνολογιών και παραδοσιακών μεθόδων ίασης για να παράγει τις ειδικές αυτές συνθήκες όπου ο εγκέφαλος μπορεί άκοπα να εισέλθει σε μία βαθιά εσωτερική κατάσταση γαλήνης.

Οι συνθήκες αυτές - οι οποίες είναι σχεδόν αδύνατον να παραχθούν εκτός κάψουλας - έχουν να κάνουν με την απομόνωση από τα εξωτερικά ερεθίσματα, δηλαδή ήχους, εικόνες, οσμές, αφή, καθώς επίσης και από τις πιέσεις της βαρύτητας και τις διαφορές της θερμοκρασίας. Το νερό μέσα στην κάψουλα απομόνωσης θερμαίνεται στο επίπεδο της εξωτερικής θερμοκρασίας του δέρματος και είναι, όπως είπαμε, γεμάτο με Epsom salts, το οποίο του προσδίδει την απαραίτητη άνωση και σου επιτρέπει να επιπλεύσεις με μηδενική προσπάθεια.

Καθώς επιπλέεις μέσα στην ησυχία και το σκοτάδι αρχίζεις να ηρεμείς με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος σου να εισέρχεται σε μια βαθιά εσωτερική και άκρως θεραπευτική κατάσταση. 

Και ενώ τίποτα δεν αντικαθιστά ένα σταθερό ποιοτικό ύπνο 7-9 ωρών στο οικείο σου κρεβατάκι, το Floating μπορεί να βοηθήσει σημαντικάΜία ώρα μόνο άκοπης και ευχάριστης επίπλευσης μπορεί να σε βοηθήσει να αρχίσεις να σπάς αυτόν τον φαύλο κύκλο της στέρησης ύπνου. Και αυτό γιατί επιφέρει την χαλάρωση ψυχολογικά χωρίς να απαιτεί συγκέντρωση ή πνευματική προσπάθεια τη στιγμή που εγκέφαλος και το σώμα σου είναι ήδη μεσα την κούραση.

To i-sopod Flotation Tank - Η τεχνολογικά ανώτερη κάψουλα επίπλευσης στον κόσμο

To i-sopod Flotation Tank - Η τεχνολογικά ανώτερη κάψουλα επίπλευσης στον κόσμο.

Εδώ υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ του τι προτείνουν οι ειδικοί ύπνου για τους ασθενείς τους και της πρακτικής του Floating.

* Πλήρες σκοτάδι

* Απόλυτη σιωπή

* Ελεγχόμενη θερμοκρασία

* Απελευθέρωση σημείων πίεσης και στήριξη κεφαλής

* Αφαίρεση των "ενδυμάτων ημέρας"

* Χρόνος

Μία συνεδρία 60 λεπτών φέρει τα οφέλη της ανάπαυσης ενός ποιοτικού ύπνου 4 ωρών! Δεν απαιτεί Μελατονίνη (Melatonin), Βαλεριάνα, ή οποιοδήποτε άλλο ηρεμιστικό. Το Floating είναι 100% φυσικό. Και ενώ μπορεί να μην κάνεις έναν ολόκληρο κύκλο ύπνου, θα ξεκουραστείς έτσι όπως μόνο έχεις ονειρευτεί να ξεκουράζεσαι. Το σώμα σου θα χαλαρώσει, θα αναζωογονηθεί, θα ξυπνήσει και θα αναρρώσει. 

Ακόμα και αν συνήθως κοιμάσαι στο πλάι ή μπρούμυτα μην ανησυχείς, γιατί το νερό και το αλάτι δουλεύουν με τέτοιο τρόπο ώστε άκοπα να σε ωθήσουν σε μια βαθιά εσωτερική κατάσταση ανάσκελα.

Cosmic Float Center


Στα Cosmic Float Center διαθέτουμε το i-sopod Flotation Tank - την τεχνολογικά ανώτερη κάψουλα επίπλευσης στον κόσμο - και σου παρέχουμε ένα περιβάλλον 5 αστέρων για την συνολική ανάπαυση και ανάκαμψη σου.

Νιώσε μια πρωτόγνωρη εμπειρία χαλάρωσης κάνοντας Floating. Απόκτησε γαλήνη και καθαρή σκέψη θεραπεύοντας σώμα και πνεύμα, και ξεκουράσου έτσι όπως μόνο έχεις ονειρευτεί να ξεκουράζεσαι.


 

Πώς η θεραπεία της επίπλευσης καταπολεμά την αϋπνία;

Εντάξει, το πιάσαμε. To Floating προσφέρει βαθιά ανάπαυση σε έναν κουρασμένο άνθρωπο. Αλλά πως ακριβώς αυτό οδηγεί στην καταπολέμηση της αϋπνίας;

Για να δούμε λοιπόν.

Για πολλούς πάσχοντες από αϋπνία, το Floating έχει αποδειχθεί ως μία πολύ ικανοποιητική λύση. Πολλοί από αυτούς κοιμούνται κατά τη διάρκεια της πρακτικής και βιώνουν επίπεδα πρωτόγνωρης χαλάρωσης. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αρχίζουν να βλέπουν - και σχετικά γρήγορα - μεγάλη βελτίωση και στα πρότυπα του ύπνου τους. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό, αλλά εδώ παραθέτουμε τους τρεις σημαντικότερους:

1) Νοητική και ψυχική αποσυμπίεση

Πρώτον, το Floating βοηθά τους ανθρώπους να αποσυμπιεστούν νοητικά και ψυχικά. Αυτό καθιστά ευκολότερο για τον εγκέφαλο να περάσει από τα κύματα άλφα (alpha waves) σε κύματα Θήτα (Theta waves). Τα κύματα Θήτα, τα οποία είναι η πύλη για τον ύπνο, επιτρέπουν στο σώμα να μεταβεί στα κύματα δέλτα (delta waves) που απαιτούνται για REM ύπνο.

Με πιο απλά λόγια, το Floating βοηθάει έναν ανήσυχο εγκέφαλο να μάθει να παράγει πιο εύκολα καταστάσεις βαθιάς χαλάρωσης (και άρα και να κοιμάται όταν πρέπει). Και παρόλο που ο παρατεταμένος ύπνος είναι σχεδόν αδύνατος μέσα σε μια συνεδρία μίας ώρας, η πρακτική επιτρέπει στους ανθρώπους να μπορούν να κοιμούνται καλύτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

2) Αντιβαρυτικό αποτέλεσμα

Δεύτερον, το αντιβαρυτικό αποτέλεσμα που παράγει η κάψουλα απομόνωσης είναι ιδιαιτέρως αναζωογονητικό. Πολλοί πάσχοντες από αϋπνία δυσκολεύονται να χαλαρώσουν τους μυς τους τη νύχτα. Η πρακτική της επίπλευσης αφαιρεί τις επιδράσεις της βαρύτητας στο σώμα και επιτρέπει στους μυς να φθάσουν σε μεγάλα επίπεδα χαλάρωσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους υποφέρουν από οσφυαλγία και πόνο στο λαιμό ή από διάφορους μυϊκούς πόνους.

3) Αλάτι Epsom

Τρίτον, το αλάτι Epsom. Αν είσαι ένας από τους ανθρώπους που υποφέρουν από διαταραχές ύπνου, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να έχεις ακούσει για το αλάτι Epsom. Το διάσημο αυτό προϊόν έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των καταπραϋντικών του επιδράσεων στο σώμα. Σκέψου ότι όταν βρίσκεσαι μέσα στην κάψουλα απομόνωσης στην ουσία επιπλέεις επάνω σε 500 κιλά αλάτι Epsom!

Το αλάτι Epsom δεν είναι το αλάτι που βάζεις καθημερινά στο φαγητό σου, αλλά μια φυσική ένωση ανόργανων συστατικών που αποτελείται από μαγνήσιο και θειικό άλας. Είναι αυτό το μαγνήσιο που είναι το μπόνους της πρακτικής του Floating. Tο μαγνήσιο (και πολύ περισσότερο η διαδερματική απορρόφησή του) έχει θεραπευτικές ιδιότητες για τους μύες και τις αρθρώσεις και επίσης αγχολυτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. 

Διάβασε το άρθρο από το έγκυρο Psychology Today για να μάθεις περισσότερα για της ιδιότητες του μαγνήσιου.

Το μαγνήσιο είναι ένα υπέροχο φυσικό ηρεμιστικό και βοηθάει στον βαθύ ύπνο

Το μαγνήσιο είναι ένα υπέροχο φυσικό ηρεμιστικό και βοηθάει στον βαθύ ύπνο

Εδώ, πρέπει να πούμε ότι το Floating δεν είναι υποκατάστατο της ανάγκης του σώματός σου για ύπνο. Οι ισχυρές αναζωογονητικές του δυνάμεις δεν προορίζονται για να σε βοηθήσουν να κάνεις περισσότερα πράγματα με λιγότερο ύπνο. Σκέψου το Floating ως κάτι το συμπληρωματικό. Όπως μια βιταμίνη που θα έπαιρνες για να συμπληρώσεις το φαγητό σου αλλά όχι για να αντικαταστήσεις το φαγητό σου.

Λοιπόν, ποιος άλλος θέλει να ξεκουραστεί βαθιά και να κοιμάται καλύτερα το βράδυ;

Η θεραπεία επίπλευσης έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική για όσους υποφέρουν από άγρυπνες νύχτες και υπάρχει μπόλικη επιστήμη που το υποστηρίζει αυτό. Παρόλα αυτά, το Floating είναι κάτι που πρέπει να βιώσεις για να μπορέσεις να αντιληφθείς όλα αυτά που ακόμα και η επιστήμη δεν μπορεί να σου μεταδώσει. 

Εάν εσύ - ή και κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο - υποφέρεις από αϋπνία ή διαταραχές που οδηγούν σε στέρηση ύπνου , ή ακόμα και αν απλά νιώθεις λίγο “πεσμένος/η” στο πνεύμα σου και στη διάθεση σου, πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Floating αξίζει μια δοκιμή. 

Θυμήσου... ο ύπνος είναι το σημαντικότερο πράγμα που κάνουμε κάθε μέρα. Χωρίς την ικανότητα σου να παραμένεις ξεκούραστος/η και γεμάτος/η ενέργεια, ό,τι και όποιος εξαρτάται από εσένα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.


Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου έχει γραφτεί για την ενημέρωση σου και δεν σκοπεύει στο να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή οποιουδήποτε ειδικού επί οποιουδήποτε θέματος. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν πάσχεις από μία σοβαρή πάθηση ή διαταραχή οφείλεις να συμβουλευτείς τον γιατρό ή θεραπευτή σου.