Η κάψουλα επίπλευσης (floatation tank), επίσης γνωστή ως κάψουλα βιοαισθητικής απομόνωσης (isolation ή sensory deprivation tank), προσφέρει ένα περιβάλλον μειωμένης βαρυτικής πίεσης ειδικά σχεδιασμένο ώστε να βοηθάει το σώμα και τον νου σου να χαλαρώσουν, να ανακάμψουν και να αναζωογονηθούν. Όταν ξεκινήσεις τη συνεδρία θεραπείας επίπλευσης (Float), θα μπεις σε ένα καθαρό και γαλήνιο περιβάλλον που εξαλείφει τα εξωτερικά ερεθίσματα.

Το διάλυμα άλατος Epsom (500 κιλά θειικού μαγνησίου αναμεμιγμένο στο νερό) θα προσδώσει στο σώμα σου την δυνατότητα της άκοπης επίπλευσης επάνω σε ένα υδάτινο στρώμα 30 εκατοστών. Το νερό συντηρείται στους 34,5 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή περίπου στην εξωτερική θερμοκρασία του δέρματός σου. Έτσι, αφού κλείσεις την πόρτα, σβήσεις τα φώτα και αρχίσεις να επιπλέεις αβίαστα και ευχάριστα, σιγά σιγά θα αρχίσεις να εισέρχεσαι σε μια νέα κατάσταση της ύπαρξης.

Δεν υπάρχει φως. Δεν υπάρχει θόρυβος. Δεν υπάρχει αίσθηση αφής, οσμής ή διαφορά θερμοκρασίας. Μόνο ένα καθαρό τίποτα.... Η επιρροή από τη συνεχή έλξη της βαρύτητας μειώνεται στο ελάχιστό και νιώθεις σαν να αιωρείσαι. Η ένταση στους μύες σου αρχίζει να χάνεται, και από κάποια στιγμή και μετά χάνεις την αίσθηση του που τελειώνει το σώμα σου και που αρχίζει το νερό (από μόνο του μια πρωτόγνωρη εμπειρία).

Έτσι, και επειδή ο εγκέφαλός μας βομβαρδίζεται καθημερινά από τους περιβαλλοντικούς ερεθισμούς και την πληροφορία που τους συνοδεύει, η κατάσταση της βιο-αισθητικής χαλάρωσης που επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια ενός float ενεργεί ως ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο. Η θεραπεία επίπλευσης - γνωστή και ως Flotation R.E.S.T. - προσφέρει αμέτρητα οφέλη σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας: αυξημένη ροή του αίματος, αυξημένη ροή ντοπαμίνης και ενδορφινών, ανακούφιση από τον πόνο, μείωση του στρες, βελτίωση του ύπνου, και αυξημένη δημιουργικότητα, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα οφέλη.

 

Μέσα σε μιά κάψουλα επίπλευσης

Μέσα σε μιά κάψουλα επίπλευσης

 

Με αυτό κατά νου, δεν είναι και καμία μεγάλη έκπληξη ότι η θεραπεία επίπλευσης αυξάνεται σε δημοτικότητα. Από αθλητές και ασκητές πρακτικών διαλογισμού, μέχρι ανθρώπους που μάχονται με μια ψυχική ασθένεια ή που απλά έχουν δεχτεί κάποιο σοκ, ο καθένας αναγνωρίζει την δύναμη που έχουν τα τακτικά floats στο να αλλάξουν τη ζωή του.

 

Η ιστορία της θεραπείας επίπλευσης εν συντομία

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι και πολιτισμοί έχουν ιστορικά χρησιμοποιήσει τεχνικές απομόνωσης από τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα για διάφορους λόγους ίασης και ανάκαμψης, η ιδέα μιας κάψουλας απομόνωσης δεν είχε αναπτυχθεί μέχρι το 1954. Ο Δρ John C. Lilly, ένας Αμερικάνος γιατρός με ειδικότητα στην πειραματική νευροφυσιολογία, προσπαθούσε να αναπτύξει ένα ερευνητικό όργανο που θα τον βοηθούσε να μελετήσει τις διαδικασίες του εγκεφάλου και του μυαλού χωρίς να τα βλάψει. Πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να εξετάσει την προέλευση της συνείδησης απομονώνοντας τον εγκέφαλο από εξωτερικά ερεθίσματα, μετέτρεψε μια ηχομονωμένη δεξαμενή στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας στην πρώτη κάψουλα επίπλευσης στον κόσμο.

Δοκιμάζοντας τη νέα αυτή προσέγγιση, ανακάλυψε ότι η επίπλευση, εκτός απ΄το γεγονός ότι ήταν από μόνη της μία πολύ χαλαρωτική εμπειρία, θα μπορούσε να ξεκλειδώσει νέες καταστάσεις εσωτερικής εμπειρίας. Οι άνθρωποι με τους οποίους δοκίμαζε την δεξαμενή του δεν έπεφταν σε κάποιου είδους κωματώδης κατάσταση, όπως νόμιζε στην αρχή ότι θα γινόταν, αλλά αντ' αυτού ηρεμούσαν, γαλήνευαν και “ταξίδευαν εσωτερικά”. Μερικοί ανέφεραν ακόμη και εμπειρίες βαθιάς συνειδητοποίησης και της προσωπικής ανακάλυψης. Ο Lilly ενθουσιάστηκε!

Ο Lilly είναι ευρέως γνωστός ως ο δημιουργός της κάψουλας επίπλευσης, αλλά στην ουσία ήταν δύο από τα “πειραματόζωα” του, ο Glen και η Lee Perry που στην πραγματικότητα έδωσαν στην κάψουλα τη σύγχρονή της μορφή. Η εταιρεία τους ονομάστηκε Samadhi, κατά το 8ο τσάκρα, το οποίο είναι πάνω από την κορυφή του κεφαλιού μας και σημαίνει φώτιση. Ελπίζοντας να φέρουν τα οφέλη του Floating στο ευρύ κοινό, οι Perrys άνοιξαν το πρώτο Floating center τους το 1979 στο Μπέβερλι Χιλς της California, πυροδοτώντας ένα ευρύ ενδιαφέρον από το κοινό.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, περισσότερα κέντρα Floating άρχισαν να ανοίγουν σε όλo τον κόσμο δεδομένου ότι οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι η επίπλευση - σε συνδυασμό με την απομόνωση των αισθήσεων - είναι ένας απλός, φυσικός τρόπος να χαλαρώσεις, να θεραπευτείς, να αποσυμπιέσεις το σύστημα σου και εν τέλει να ανακάμψεις από σωματικά και ψυχικά τραύματα. Μετά από μια δραστική μείωση της δημοτικότητας στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και το '90, η θεραπεία επίπλευσης αυξήθηκε σε δημοτικότητα στον 21ο αιώνα.

Όλο και περισσότεροι ερευνητές έχουν μελετήσει και μελετούν την επίπλευση, επίσης γνωστή και ως θεραπεία περιορισμού περιβαλλοντικής διέγερσης (Restricted Environmental Stimulation Therapy ή απλά Flotation R.E.S.T.), για να κατανοήσουν περαιτέρω τα πολλά οφέλη που απολαμβάνουν εκείνοι που την ασκούν. Οι κατασκευαστές δεξαμενών έχουν επεκταθεί και έχουν αρχίσει να προσφέρουν πολύ περισσότερες επιλογές. Υπάρχουν διεθνή συνέδρια κάθε χρόνο όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για να μοιραστούν τις πρωτοποριακές τους πληροφορίες και να εμπνεύσουν την κοινότητα. Ο αριθμός των κέντρων επίπλευσης σήμερα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και στο Cosmic Float Center είμαστε χαρούμενοι που είμαστε σε θέση να σας προσφέρουμε αυτή την μοναδική εμπειρία.

Cosmic Float Center

 

 

Στο Cosmic Float Center διαθέτουμε το i-sopod Flotation Tank - την τεχνολογικά ανώτερη κάψουλα επίπλευσης στον κόσμο - και σου παρέχουμε ένα περιβάλλον 5 αστέρων για την συνολική ανάκαμψη και αναζωογόνηση σου.

Απόκτησε γαλήνη και καθαρή σκέψη θεραπεύοντας σώμα και πνεύμα, απάλλαξε τον εαυτό σου από πόνο, ψυχικά και σωματικά τραύματα.

 

Και πως δουλεύει η θεραπεία επίπλευσης;

Ίσως να μην το παρατηρείς, αλλά ακόμα και όταν απλά κάθεσαι στον καναπέ ή βρίσκεσαι στο κρεβάτι, το μυαλό σου στην πραγματικότητα συνεχίζει να επεξεργάζεται τις χιλιάδες  πληροφορίες που εξακολουθεί να δέχεται. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έως και το 90 τοις εκατό του κανονικού φόρτου εργασίας του εγκεφάλου που δαπανάται είναι απλά η ανταπόκριση σε φυσικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η βαρύτητα, ο ήχος, η θερμοκρασία και το φως. Εξαιτίας αυτού, τα αισθητήρια όργανα μας είναι συνεχώς ενεργά, παραμένοντας σε συνεχή “συνομιλία” με αυτά τα εξωτερικά ερεθίσματα.

Οι κάψουλες επίπλευσης - όπως και ο περιβάλλοντας χώρος - έχουν σχεδιαστεί για να εξαλείφουν αυτή τη συνεχή εισροή πληροφορίας, περιορίζοντας την περιβαλλοντική διέγερση και δίνοντας την ευκαιρία στo μυοσκελετικό και νευρικό σου σύστημα να χαλαρώσουν. Όπως αποδεικνύεται, όταν μειώνεις το μποτιλιάρισμα των αισθητηριακών πληροφοριών που συνήθως φράζουν τις νευρικές οδούς, το μυαλό και το σώμα αρχίζουν να κάνουν μερικά καταπληκτικά πράγματα.

Ένα από τα πιο ισχυρά αποτελέσματα του Floating στο μυαλό είναι η δυνατότητα του να προκαλέσει αυτό που ονομάζεται κατάσταση θήτα (Theta state). Το επίπεδο της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 20-25 Hz, αλλά οι μετρήσεις ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG) στους floaters συνήθως δείχνουν μια μεγάλη πτώση στα 4-8 Hz, έναν πιο αργό ρυθμό δηλαδή που έχει ως αποτέλεσμα μια ονειρικού τύπου κατάσταση.

Μια θαυμαστή κατάσταση συνείδησης, η κατάσταση θήτα είναι εκεί που συμβαίνει το βαθύτερο επίπεδο μάθησης καθώς και οι ισχυρότερες δημιουργικές και εφευρετικές μας διαδικασίες. Απελευθερωμένος/η από τη συνηθισμένη υποχρέωση της επεξεργασίας εξωτερικών πληροφοριών, το μυαλό σου είναι ελεύθερο να ηρεμίσει πραγματικά και να βρεθεί σε ζώνες υψηλότερου επιπέδου μάθησης, βελτιωμένης δημιουργικότητας και ισχυρού οραματισμού με απολύτως φυσικό τρόπο. Η κατάσταση θήτα είναι μια κατάσταση που εισερχόμαστε κάθε βράδυ στον ύπνο μας και το να βρεθούμε εκεί συνειδητά ήταν μέχρι σήμερα συνήθως εφικτό μόνο μέσω διαλογισμού ή άλλων παρόμοιων τεχνικών. Τώρα πλέον η πρακτική της επίπλευσης σου επιτρέπει να εισέλθεις σε μία τέτοια κατάσταση με εύκολο, αβίαστο και πολύ ευχάριστο τρόπο. Κατά τη διάρκεια του float, θα παραμείνεις σε αυτή την ονειρική κατάσταση εσωτερικού ταξιδιού μέσα στο μυαλό σου.

Επίπλευση και κύματα θήτα

Επίπλευση και κύματα θήτα.

Επίσης, η θεραπεία επίπλευσης βελτιώνει τις γνωστικές ικανότητες με την προώθηση του συγχρονισμού των δύο ημισφαιρίου του εγκεφάλου. Ενώ ο «δεξιός εγκέφαλος» επικεντρώνεται στη δημιουργική σκέψη και τις ιδέες της μεγάλης εικόνας, ο «αριστερός εγκέφαλος» είναι πιο λογικός και αναλυτικός. Συνήθως, η λειτουργικότητα του αριστερού εγκεφάλου είναι πιο ενεργή και κυρίαρχη, αλλά οι μετρήσεις EEG μέσα στις κάψουλες αποκαλύπτουν μια μεγαλύτερη ισορροπία και συνεργασία μεταξύ των δύο ημισφαιρίων. Ανοίγοντας αυτές τις γραμμές επικοινωνίας, το floating βοηθά τον εγκέφαλό σου να ξεκλειδώσει ισχυρότερες γνωστικές δυνατότητες και να επιτύχει βαθύτερα επίπεδα μάθησης.

Πολλά από τα φυσικά οφέλη του floating προκαλούνται από την ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Κανονικά το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια περιόδων βαθιάς χαλάρωσης και είναι ο φυσικός μηχανισμός του σώματος για την ίαση και την αναζωογόνηση. Το Floating είναι ο ευκολότερος τρόπος για να προκαλέσει κανείς αυτή την ενεργοποίηση και να απολαύσει τα οφέλη για την υγεία του, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: πτώση της αρτηριακής πίεσης, της μυϊκής έντασης, και του καρδιακού ρυθμού. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα αιμοφόρα αγγεία σου διαστέλλονται, αυξάνοντας την παροχή οξυγόνου και ζωτικής σημασίας θρεπτικών συστατικών σε όλο σου το σώμα. Επιπλέον, αυτή η κατάσταση ανάπτυξης και αναγέννησης επαναφέρει τις χημικές ισορροπίες, μειώνοντας τον πόνο και τη βελτιώνοντας την αντίσταση του σώματός σου σε ασθένειες και τραυματισμούς.

Το Floating μειώνει επίσης τα επίπεδα των χημικών ουσιών που σχετίζονται με το στρες - όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη - και αυξάνει την ντοπαμίνη και τις ενδορφίνες παράγοντας συναισθήματα ευεξίας. Αυτό όχι μόνο μειώνει την πίεση, αλλά ανακουφίζει τον πόνοδιώχνει την κατάθλιψη, ενισχύει τη μάθηση και τη μνήμη, αυξάνει την ενέργεια και μας βοηθά να βγούμε από τα αρνητικά πρότυπα σκέψης (ξέρεις...την γκρίνια και τη μιζέρια). Δεν είναι λοιπόν και καμία τρομερή έκπληξη ότι οι floaters αναφέρουν πολύ συχνά ότι βιώνουν άμεσα συναισθήματα χαράς και γαλήνης.

Τέλος, η ίδια η πράξη της επίπλευσης στο διάλυμα άλατος Epsom μπορεί να μας προσφέρει αμέτρητα σωματικά θεραπευτικά οφέλη. Το αλάτι Epsom, στην ουσία ένα κράμα θειικού μαγνησίου, παρέχει στους floaters το απαραίτητο μαγνήσιο, ένα από τα πιο χρήσιμα για το ανθρώπινο σώμα ορυκτά μιας και είναι ένα από τα στοιχεία αυτά που βρίσκεται συνήθως σε έλλειψη στον σύγχρονο άνθρωπο. Επαρκή επίπεδα μαγνησίου προωθούν τον ποιοτικότερο ύπνο, τη μείωση του στρες, τη μείωση μυϊκών πόνων, καθώς επίσης και διευκολύνουν την ανάκαμψηανακουφίζουν τους χρόνιους πόνους, βοηθούν στην φυσική απολέπιση του δέρματός και προσδίδουν ομορφιά και λάμψη στο δέρμα και στα μαλλιά σου.

 

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω Float;

Αν και ακόμη και από την πρώτη φορά οι floaters θα απολαύσουν μια ευχάριστη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εσωτερική εμπειρία, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το Floating λειτουργεί συσωρευτικά και πολλαπλασιαστικά σε σχέση με τα οφέλη του. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο επιπλέεις, τόσο περισσότερο θα ηρεμείς και άρα τόσο καλύτερα θα νιώθεις στην καθημερινότητά σου. Όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα, το floating είναι μια πρακτική ευεξίας και έτσι καθώς αφήνεσαι σε αυτή, το μυαλό και το σώμα σου νιώθουν κάθε φορά ολοένα και πιο άνετα με αποτέλεσμα να αποκομίζεις πολλαπλασιαστικά οφέλη. Κάθε φορά που επιστρέφεις, μαθαίνεις περισσότερα για τον εαυτό σου, κατανοείς καλύτερα πώς να πλοηγείσαι μέσα από αυτή την κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης και παραμένεις γαλήνιος/α και ήρεμος/η για όλο και περισσότερες μέρες μετά το floating σου.

Όπως και με οποιαδήποτε πρακτική, η συχνότητα των Floats είναι ένα θέμα προσωπικής προτίμησης και εκτίμησης. Οι άνθρωποι που αισθάνονται ιδιαίτερα πιεσμένοι στην προσωπική ή επαγγελματική τους ζωή μπορούν να επιλέξουν να επιπλέουν μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν περισσότερη άνεση στο να προγραμματίζουν τα Floats τους γύρω από συγκεκριμένα γεγονότα, όπως π.χ. συνεντεύξεις εργασίας, τελικές εξετάσεις, τυχόν αθλητικές δραστηριότητες, ασθένειες ή εγκυμοσύνη.

Όποια και αν είναι η προσωπική σου κατάσταση, είναι πιο εύκολο να απολαύσεις και να εκτιμήσεις τη ζωή όταν είσαι ήρεμος, χαλαρός και χαρούμενος/η. Και αυτό ακριβώς είναι το είδος των συναισθημάτων που συνοδεύουν μια επίσκεψη στο Cosmic Float Center.

Είναι απλό. Χαλάρωσε, επίπλευσε και ανανεώσου.