Αν πάσχεις από κατάθλιψη ή άγχος, η πρακτική της επίπλευσης (Floating ή Flotation Therapy) μέσα σε μία κάψουλα βιοαισθητικής απομόνωσης μπορεί να είναι για σένα μια χρήσιμη, συμπληρωματική και θεραπευτική μέθοδος, σε συνδυασμό με άλλου τύπου θεραπείες ή/και φαρμακευτικές αγωγές.

Το Floating μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως σαν μια παράξενη πρόταση για τέτοιου είδους καταστάσεις, αλλά η πρακτική έχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα σε σχέση με την ανύψωση της διάθεσης των ανθρώπων και την ανακούφιση από το στρες και το άγχος. Η επίπλευση στην κάψουλα βιοαισθητικής απομόνωσης (Isolation Tank ή Flotation Tank) εδώ και δεκαετίες, από την αρχική σύλληψη τις ιδέας μέχρι και σήμερα, έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα και να αρχίσουν να σκέφτονται πιο καθαρά και ορθολογικά.

To Floating ως θεραπεία

Το Floating, γνωστό και ως Flotation R.E.S.T. (Restricted Environmental Stimulation Therapy) ή αλλιώς Θεραπεία περιορισμένης περιβαλλοντικής διέγερσης, περιορίζει την εισαγωγή πληροφορίας στον εγκέφαλο μέσω των αισθήσεων. Στην ουσία επιπλέεις επάνω σε 30 εκατοστά νερό γεμάτο με 500kg αλάτι Epsom (Θειικό μαγνήσιο), απουσία φωτός και φορώντας ωτοασπίδες). Αυτό που αναζητείται ως αποτέλεσμα είναι η βαθιά χαλάρωση.

H εμπειρία αυτής της βαθιάς χαλάρωσης επιτυγχάνεται με την ελαχιστοποίηση των ερεθισμάτων που περνούν μέσα από τα κανάλια της όρασης, της ακοής, της όσφρησης, της γεύσης και της αφής, καθώς επίσης και με την ελαχιστοποίηση των διαφορών της θερμοκρασίας, των πιέσεων της βαρύτητας, των κινήσεων και του λόγου.

Και δυστυχώς, όσο και να μας το ζητούν ορισμένοι, η κοπέλα στο video δεν είναι μέρος της θεραπείας. Είναι σημαντικό να μπεις μέσα στην κάψουλα μονο με τον εαυτό σου για παρέα.

Τώρα, αν έχεις κλειστοφοβία, δεν σου αρέσει το σκοτάδι ή δεν νιώθεις άνετα να είσαι κολλημένος/η στη σιωπή για μια ώρα μόνο με τις σκέψεις σου για συντροφιά, μπορεί να αναρωτιέσαι “γιατί στο καλό να επέλεγα ποτέ να κάνω κάτι τέτοιο στον εαυτό μου;”. Για να δούμε λοιπόν:

Προκαταρκτική έρευνα έχει δείξει ότι το Floating μπορεί να μειώσει το στρες, άγχος και ακόμη και την κατάθλιψη, ακριβώς γιατί η κάψουλα απομόνωσης περιορίζει την εισαγωγή πληροφορίας στον εγκέφαλο μέσω των αισθήσεων. Καθώς αυτή είναι μία κατάσταση που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ξαναβιώσει, ο εγκέφαλος ηρεμεί βαθιά και το νευρικό σύστημα αποφορτίζεται πλήρως.

Μια σύντομη ιστοριούλα του Flotation R.E.S.T.

Διάβασε μια σύντομη ιστοριούλα του Flotation R.E.S.T.

Μπορεί επίσης το Floating να είναι χρήσιμο για άτομα με κλινικά διαγνωσμένες διαταραχές άγχους, αν και σίγουρα απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποφανθεί η επιστήμη με βεβαιότητα, και να προσδιοριστεί η ακριβής διάρκεια των θετικών επιδράσεών του.

Μια κατηγορία ανθρώπων γνωστή για τη συχνή χρήση αυτής της πρακτικής είναι οι αθλητές, για λόγους που έχουν να κάνουν με την επιτάχυνση της αποθεραπείας και της ανάκαμψης από την σκληρή προπόνηση και τους τραυματισμούς. Όπως ορισμένες μελέτες έχουν συμπεράνει, το Floating μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε μείωση του μυϊκού πόνου και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Δες οφέλη του Floating για το νου και το σώμα

Δες οφέλη του Floating για το νου και το σώμα

Σχετικές πληροφορίες: 

Cosmic Float Center


Στα Cosmic Float Center διαθέτουμε i-sopod Flotation Tank - την τεχνολογικά ανώτερη κάψουλα επίπλευσης στον κόσμο - και σου παρέχουμε ένα περιβάλλον 5 αστέρων για την συνολική ανάκαμψη και αποθεραπεία σου.

Νιώσε μια πρωτόγνωρη εμπειρία χαλάρωσης κάνοντας Floating. Απόκτησε γαλήνη και καθαρή σκέψη θεραπεύοντας σώμα και πνεύμα, αποβάλλοντας το άγχος της καθημερινότητας και την θλίψη από τον ψυχισμό σου.


 

Κατάθλιψη ή άγχος; To Floating μπορεί να σε βοηθήσει να τα πολεμήσεις.

Μαγνήσιο, ένα υπέροχο φυσικό αντικαταθλιπτικό

Μια πρωτοποριακή ερευνητική μελέτη που διεξήχθη στο κολέγιο της ιατρικής Larner στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ διαπίστωσε ότι το μαγνήσιο οδηγεί σε μια εκπληκτική αναστροφή των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Το μαγνήσιο έχει επίσης μερικά εκπληκτικά διατροφικά οφέλη και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της έλλειψης μετάλλων, καθώς και χρόνιων ασθενειών λόγω των θετικών οφελών του για την καρδιαγγειακή υγεία, την υγεία του εγκεφάλου, την υγεία των νεφρών και πολλά άλλα.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος απορρόφησης του μαγνησίου είναι μέσω του μεγαλύτερου οργάνου στο σώμα, του δέρματος. Η απορρόφηση μέσω του δέρματος επιτρέπει στο μαγνήσιο να παρακάμψει το πεπτικό σύστημα εξαλείφοντας πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης και της διάρροιας.

Το μαγνήσιο είναι ένα υπέροχο φυσικό αντικαταθλιπτικό

Το μαγνήσιο είναι ένα υπέροχο φυσικό αντικαταθλιπτικό

Σκέψου λοιπόν ότι όταν βρίσκεσαι στην κάψουλα επίπλευσης πλέεις στην ουσία μέσα 500kg θειικό μαγνήσιο (Epsom Salts).

Σχετικές πηγές: 

Πώς το Floating καταπολεμά τις καταθλιπτικές τάσεις

Ένας καταθλιπτικός εγκέφαλος είναι ένας εγκέφαλος που απλά δεν λειτουργεί βέλτιστα σε χημικό επίπεδο. Όταν βρεθείς μέσα σε μία κάψουλα επίπλευσης (Floatation tank) ωστόσο, κάνεις το πρώτο βήμα προς έναν πιο συγχρονισμένο εγκέφαλο. Το Floating μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό σου να επιβραδύνει και να επανασυγχρονίσει τα δύο ημισφαίριά του.

Αυτή η επιβράδυνση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει την απελευθέρωση κυμάτων “Θήτα”, κάνει τον εγκέφαλο να λειτουργεί σαν σε βαθύ διαλογισμό, ηρεμεί το σώμα και το νου, και σου φέρνει βαθιά χαλάρωση. Αυτή η κατάσταση διαλογισμού μπορεί να είναι πολύ ισχυρή στο να γαληνεύει και να απο-αγχώνει ασθενείς που πάσχουν από χρόνια κατάθλιψη.

Οι ενδορφίνες σε κάνουν να αισθάνεσαι πολύ ωραία

Οι ενδορφίνες σε κάνουν να αισθάνεσαι πολύ ωραία

Ένας άλλος λόγος που η πρακτική της επίπλευσης σε μία κάψουλα βιοαισθητικής απομόνωσης (Isolation tank) είναι χρήσιμη στην καταπολέμηση της κατάθλιψης είναι επειδή προκαλεί τον εγκέφαλο να απελευθερώσει μια πλημμύρα από ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες είναι φυσικά παυσίπονα – οπιοειδή ειδικά κατασκευασμένα από και για το σώμα σου – που χαλαρώνουν τον εγκέφαλο και βελτιώνουν την ψυχοσύνθεσή σου.

Ενδορφίνες επίσης απελευθερώνονται μέσα σου όταν τρως σοκολάτα ή κάνεις κάτι άλλο ευχάριστο. Αυτές οι "χαρούμενες" ορμόνες, που παράγονται ενώ χαλαρώνεις σε μια κάψουλα επίπλευσης, μπορoύν να σε βοηθήσουν να ενισχύσεις έναν εγκέφαλο που έχει ανάγκη αυτές τις χημικές ουσίες.

Μαζί με τα θετικά συναισθήματα που προκαλούνται από τις ενδορφίνες, είναι σύνηθες για εκείνους που ασκούν τη πρακτική της επίπλευσης να αισθάνονται πολύ γαλήνιοι ή ακόμη και χαρούμενοι ή ευφορικοί. Το Floating μπορεί να οδηγήσει σε πολύ πιο σαφείς και δημιουργικές σκέψεις, αρκετά διαφορετικές από την συχνά θολή σκέψη ενός καταθλιπτικού εγκεφάλου.

Πώς το Floating βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους

Το άγχος είναι συχνά ο σύντροφος της κατάθλιψης και η θεραπεία επίπλευσης έχει επίσης αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει την καταπολέμησή του. Ένας λόγος που η επίπλευση είναι τόσο χρήσιμη εάν έχεις άγχος είναι επειδή επιβραδύνει την αναλυτική πλευρά του εγκεφάλου σου, απενεργοποιώντας μέρη του εγκεφάλου που μπορεί να σε κάνουν να ανησυχείς ή να υποφέρεις από καλπάζουσες σκέψεις. Ο λιγότερο ταχύς εγκέφαλος είναι ένας λιγότερο ανήσυχος εγκέφαλος.

Σώμα επιλεγμένων ερευνών και επίσημων πηγών:

Βρες εδώ ακόμα περισσότερες επίσημες πηγές και μελέτες για το Floating.

Αναπόσπαστο μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου φροντίδας

Παρόλο που το Floating ΔΕΝ είναι μια αυτόνομη θεραπεία για την κατάθλιψη και το άγχος, μπορεί κάλλιστα να είναι αναπόσπαστο μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου φροντίδας του εαυτού σου. Μίλησε με το γιατρό ή το θεραπευτή σου σχετικά με την επίπλευση ως μέρος της θεραπείας σου για την κατάθλιψη και το άγχος.

Αυτή η φυσική διαδικασία χαλάρωσης μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις τον εγκέφαλό σου τόσο δραματικά όσο θα αλλάξει και η ζωή σου.

Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τα πολυάριθμα και ευρύτατα οφέλη του Floating ή τη διαδικασία, επικοινώνησε σήμερα με το Cosmic Float Center.


Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου έχει γραφτεί για την ενημέρωση σου και δεν σκοπεύει στο να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή οποιουδήποτε ειδικού επί οποιουδήποτε θέματος. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν πάσχεις από μία σοβαρή πάθηση ή διαταραχή οφείλεις να συμβουλευτείς τον γιατρό ή θεραπευτή σου.