Aθλητές και αθλήτριες από διάφορα σπορ σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την πρακτική της επίπλευσης (Floating ή Floatation therapy) είτε για να προετοιμαστούν ή για να ανακάμψουν από την σκληρή προπόνηση και τους αγώνες τους. Είναι ευρέως γνωστό - αν είσαι αθλητής - ότι χωρίς την ανάκαμψη δεν υπάρχει προσαρμογή. Αντίθετα, καραδοκεί ο τραυματισμός.

Το Floating είναι μια φυσική θεραπευτική μέθοδος, εξαιρετικά αποτελεσματική στην καταπολέμηση πολλών κοινών σωματικών, ψυχικών και νοητικών καταστάσεων, ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με το στρες. Είναι όμως, επίσης, και ένα πολύ καλό εργαλείο για ταχύτερη αποθεραπεία, ανάκαμψη από την γυμναστική και αποκατάσταση από ζημιές και τραυματισμούς. 

Η μέθοδος χρησιμοποιεί τη λεγόμενη κάψουλα επίπλευσης ή αλλιώς κάψουλα βιοαισθητικής απομόνωσης (Flotation tank ή Isolation tank), δημιουργώντας ένα ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση ή/και η αποκοπή των ερεθισμάτων του περιβάλλοντος. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση του φωτός, του ήχου, της οσμής, της αφής, των πιέσεων της βαρύτητας και των διαφορών της θερμοκρασίας με σκοπό μια αξιόπιστη ανταπόκριση αποφόρτισης του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Μέσα σε μία κάψουλα επίπλευσης

Μία κάψουλα επίπλευσης περιέχει γύρω στα 30 εκατοστά νερό. Το νερό έχει θερμοκρασία περίπου ίδια με την εξωτερική θερμοκρασία του σώματος, και περιέχει γύρω στα 500 κιλά αλάτι Epsom (Θειϊκό άλας και μαγνήσιο). Το ορυκτό αυτό θεωρείται άκρως θεραπευτικό και η πυκνότητα του μέσα στο νερό είναι αυτή που εξασφαλίζει την άνωση και την άκοπη επίπλευση.

Σκέψου την εικόνα ανθρώπων που επιπλέουν στην νεκρά θάλασσα. Είναι αδύνατον να βουλιάξεις ή να πνιγείς ακόμα και αν το προσπαθούσες. Αθλητής ή όχι, η επίπλευση είναι μία από τις πιο ευχάριστες και ενδιαφέρουσες εμπειρίες που θα μπορείς να βιώσεις.

Μέσα στη κάψουλα επίπλευσης οι πιέσεις απο την βαρύτητα στην ουσία εξαλείφονται, και με αυτόν τον τρόπο οι μυες έχουν την δυνατότητα να ξεκουραστούν και να αποθεραπευτούν. Επίσης, οι αρθρώσεις και οι σπόνδυλοι αποσυμπιέζονται και οι ζημιές θεραπεύονται. Τα οφέλη που προκύπτουν από την διαδικασία είναι άκρως εντυπωσιακά.

Η συνολική χαλάρωση που προκύπτει χάρη α) στην έλλειψη της πίεσης αλλά και β) στην αποκοπή από τα εξωτερικά ερεθίσματα δίνει στο σώμα και στο νου το πολύ αναγκαίο - και πολύ ευχάριστο - διάλειμμα που χρειάζονται.

Επιπλέοντας στη νεκρά θάλασσα

Επιπλέοντας στη νεκρά θάλασσα

Ίσως να σκέφτεσαι ότι το να αναπαυτείς σε ένα κρεβάτι ή στον καναπέ σου θα είχε μια παρόμοια επίδραση επάνω σου, αλλά δεν είναι έτσι. Ακόμα και όταν δεν το αντιλαμβανόμαστε συνειδητά, η πίεση που ασκεί η βαρύτητα σώματα μας είναι συνεχής και μεγάλη, και ο εγκέφαλος μας βομβαρδίζεται αδιάκοπα από εξωτερική πληροφορία ακόμα και όταν κοιμόμαστε. Άλλο είναι μια απλή ξεκούραση και άλλο η ολοκληρωτική ανάκαμψη (το ποιοτικό στοιχείο).

Όταν ο αθλητής βρίσκεται σε μία δεξαμενή επίπλευσης, ο πραγματικός ρυθμός ανάκαμψης μετά τη σωματική άσκηση επιταγχύνεται πέρα από κάθε προσδοκία.

Επιπλέοντας μέσα στο i-sopod Floatation Tank - Tην πιο σύγχρονη κάψουλα επίπλευσης στον κόσμο

Επιπλέοντας μέσα στο i-sopod Floatation Tank - Tην πιο σύγχρονη κάψουλα επίπλευσης στον κόσμο

 

Φυσικά οφέλη του Floating για τους Αθλητές

Με ένα μοναδικό συνδυασμό σωματικών και ψυχικών/νοητικών οφελών, δεν είναι διόλου παράξενο που πολλοί επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της θεραπείας επίπλευσης. Η σχέση μεταξύ του floating και της αθλητικής επίδοσης είναι σύνθετη, με πολλούς τους πιθανούς λόγους για τους οποίους τόσοι πολλοί εκλεκτοί αθλητές το προτιμούν ως βασικό εργαλείο σωματικής ανάκαμψης και πνευματικής ανάπαυσης. 

Αποθεραπεία: όταν αντιμετωπίζουνε τραυματισμό, πολλοί αθλητές στρέφονται στο Floating για να τους βοηθήσει να αναρρώσουν πιο γρήγορα και να επιστρέψουν στο παιχνίδι. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η υψηλή συγκέντρωση άλατος Epsom σε μία κάψουλα επίπλευσης παίζει σημαντικό ρόλο στην ταχύτερη ανάκαμψη του σώματος μετά από τραυματισμό (σχετική μελέτη εδώ).

Ανακούφιση από τον πόνο: όπως κάθε βετεράνος αθλητής ξέρει, οι περισσότεροι αθλητές ασχολούνται με τραυματισμούς σε όλη τους τη ζωή - και ακόμα και αφού έχουν κρεμάσει τη φανέλα τους, τα παπούτσια τους, το κράνος ή τη ρακέτα του τένις. Η πρακτική του Floating, σύμφωνα με πολλούς αθλητές και άλλους υποστηρικτές, δίνει μια στιγμιαία και άμεση απελευθέρωση από τον χρόνιο πόνο και τον παρατεταμένο τραυματισμό (σχετικές μελέτες εδώ).

Καλύτερος ύπνος: το Floating βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, το οποίο μπορεί να είναι κρίσιμο σε όρους αθλητικών επιδόσεων είτε στην προπόνηση είτε σε έναν αγώνα. Άλλωστε είναι κοινά αποδεκτό ότι ο ύπνος είναι το σημαντικότερο πράγμα που κάνουμε κάθε μέρα.

Ψυχικά και νοητικά οφέλη του Floating για τους αθλητές

Ανακούφιση από το στρες: όπως και στα περισσότερα επαγγέλματα, οι αθλητές αποδίδουν καλύτερα όταν δεν μαστίζονται από το στρες και το άγχος! Ενώ η απόδοση και η εκτέλεση υπό πίεση είναι αναπόφευκτη για ένα αθλητή ή και απλό αθλούμενο, το Floating προσφέρει μία απαραίτητη απόδραση, αποφορτίζοντας το μυαλό και το σώμα από το στρες, και μία ανώτερη αίσθηση χαλάρωσης (σχετικές μελέτες εδώ).

Βελτιωμένη εστίαση & συγκέντρωση: Η βαθιά εσωτερική - διαλογιστικού τύπου - κατάσταση που επιτυγχάνεται χωρίς προσπάθεια κατά τη διάρκεια της επίπλευσης, μπορεί να βοηθήσει τον αθλητή να καλλιεργήσει μία ανώτερη ικανότητα εστίασης και συγκέντρωσης. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι παίκτες του μπάσκετ και τοξότες επέδειξαν υψηλότερο επίπεδο ψυχικής ηρεμίας και εστίασης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μετά από συνεδρίες Floating (σχετικές έρευνες 1 & 2).

Εσωτερικός οραματισμός: Κορυφαίοι προπονητές σε όλο τον κόσμο προτείνουν - και συμπεριλαμβάνουν στις προπονητικές τους ρουτίνες - τις πρακτικές εσωτερικού οραματισμού για την μεγιστοποίηση της απόδοσης και της ψυχολογίας του αθλητή. Εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που επικρατούν εκεί, μία κάψουλα επίπλευσης είναι το ιδανικό μέρος για ασκήσεις εσωτερικού οραματισμού και ψυχικής πρόβας.

Αθλητές που χρησιμοποιούν τη δεξαμενή σε συνδυασμό με τεχνικές οραματισμού βιώνουν ραγδαία βελτίωση στις αθλητικές τους επιδόσεις.

Σχετικό άρθρο : Floating και διαλογισμός

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο με το Floating είναι ότι τα αποτελέσματα είναι συσσωρευτικά και πολλαπλασιαστικά. Όσο πιο συχνά το χρησιμοποιείς την κάψουλα επίπλευσης τόσο πιο πολύ επωφελείσαι. Άνθρωποι των σπορ σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν αυτή την πρακτική για να βελτιστοποιήσουν τα αποτελέσματα από την γυμναστική τους, να διαχειριστούν την κούραση και να επιταχύνουν την αποκατάσταση από τραυματισμούς.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να πιστέψεις εμάς. Δες από μόνος σου μία μικρή αλλά ενδεικτική λίστα αθλητών που κάνουν Floating.

Cosmic Float Center


Αν χρησιμοποιείς τεχνικές εσωτερικού οραματισμού, στο Cosmic Float Center σου παρέχουμε το ιδανικό περιβάλλον για αυτό. Μέσα στην δεξαμενή i-sopod Floatation tank, αποκομμένος και απαλλαγμένος από τα εξωτερικά ερεθίσματα, εισέρχεται σε μια βαθιά εσωτερική κατάσταση.

Σε αυτή την εσωτερική κατάσταση μπορείς να ονειρευτείς την "τέλεια επίδοση" και να την κάνεις πραγματικότητα.

Για τι τύπου αθλητές είναι περισσότερο χρήσιμη η πρακτική της επίπλευσης;

Είναι χρήσιμη και κατάλληλη για όλους τους αθλητές και όλους τους αθλούμενους, αλλά φυσικά όσο πιο πολύ βία και συμπίεση δέχεται το σώμα σου, τόσο πιο απαραίτητη γίνεται. Για παράδειγμα, το Floating είναι εξαιρετικά ευεργετικό για τις έγκυες γυναίκες (ΝΑΙ, αν πρέπει να κουβαλήσεις για κάποιους μήνες ένα μωρό μέσα σου πρέπει εκ των πραγμάτων να θεωρείσαι αθλητής).

Είναι το Floating δοκιμασμένη, αξιοπιστη και ασφαλής πρακτική;

Ναι είναι. Απολύτως. Σου έχουμε εδώ ένα μικρό δείγμα από επίσημες μελέτες και αναφορές σχετικά με την επιστήμη πίσω από την θεραπεία της επίπλευσης.

Ποια είναι η διαδικασία για να κάνω Floating;

Η διαδικασία είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και άκοπες που έχεις βιώσει στη ζωή σου. Είναι ένα πολύ ευχάριστο διάλλειμα από την φορτική και στρεσογόνα πραγματικοτητα της σημερινής εποχής και ένα από τα πιο όμορφα δώρα που θα μπορούσες να χαρίσεις στον εαυτό σου.

Είναι μία απόδραση από την καθημερινότητα και ο δικός σου προσωπικός χρόνος για την ανάπαυση και την αναζωογόνηση του βασικότερου στοιχείου του πλούτου σου σε αυτή τη ζωή: Του ίδιου σου του εαυτού.

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείς να βρείς στις σελίδες μας ή και να πάρεις μία οπτική γεύση από το βίντεο που ακολουθεί:

Πρώτη φορά Floating

Συχνές ερωτήσεις σε σχέση με το Floating

 

 

Λοιπόν, ποιός άλλος θέλει ταχύτερη αποθεραπεία, λιγότερους τραυματισμούς & υψηλότερες επιδόσεις;

Η σειρά σου τώρα. Πόσο σημαντικό θα ήτανε για σένα αν είχες ένα μέσο που θα σε βοηθούσε:

  • Να μειώσεις σημαντικά το χρόνο της αποθεραπείας και να επιταγχύνεις την ανάκαμψη σου.
  • Να βελτιώσεις τις αθλητικές σου επιδόσεις
  • Να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος/η σε αυτό που κάνεις, βελτιώνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχίας σου.
  • Να αποκτήσεις μεγαλύτερη νευρολογική ευαισθησία και να μειώσεις έτσι το ρίσκο ενός τραυματισμού.
  • Να έχεις περισσότερη ενέργεια
  • Να μειώσεις το γαλακτικό οξύ στους μυς σου χωρίς πόνο και κόπο
  • Να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα
  • Να αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση
  • Να είσαι νοητικά και πνευματικά γαλήνιος/α, λαμβάνοντας έτσι γρηγορότερες και ορθότερες αποφάσεις
  • Να έχεις όλα τα παραπάνω μέσα από μία άκοπη, ενδιαφέρουσα και πολύ ευχάριστη διαδικασία

Θα θέλαμε να σταθείς ιδιαίτερα στο τελευταίο.

Γιατί ναι, φυσικά και θα μπορούσες να τα βρείς όλα αυτά και με άλλες μεθόδους. Αλλα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσεις να τα βρείς σε μία τόσο άκοπη, ενδιαφέρουσα και ευχάριστη μέθοδο όσο αυτή που σου προσφέρουμε, αλλά και με μία μέθοδο με τέτοια πολλαπλά οφέλη για την υγεία σου οπουδήποτε αλλού.