Για κάποιους από εμάς η άσκηση μπορεί να είναι μια καλή βόλτα με το σκύλο, ένα χαλαρό τρεξιματάκι ή ένα μάθημα γιόγκα. Για άλλους, εαν είσαι για παράδειγμα κάποιος που συμμετέχει σε κάποιο είδος απαιτητικού σπορ, όπως αγώνες δρόμου, ποδηλασία ή ποδόσφαιρο, ή απλά κάνεις κάποια σοβαρή δουλειά στο γυμναστήριο, πιθανώς να έχεις επίγνωση του γαλακτικού οξέως.

Η σωματική άσκηση μπορεί να προκαλέσει την συσσώρευση γαλακτικού οξέος - το οποίο συχνά βιώνεται ως πόνος και κράμπες στους μυς - μια κατάσταση που συνδέεται με τα συναισθήματα της κατάθλιψης και είναι γνωστή ως «post-game letdown», και η οποία μπορεί να επηρεάσει ακόμη και κάποιον που απλά επιδίδεται σε χαλαρό τζόγκινγκ.

Αλλά τι είναι στην πραγματικότητα το γαλακτικό οξύ;

 

Γαλακτικό οξύ και “κάψιμο”

Όταν κάνεις εντατική άσκηση, ο ρυθμός αναπνοής σου αυξάνεται σε μια προσπάθεια παροχής επιπλέον οξυγόνου στους μυϊκούς ιστούς σου που το χρειάζονται. Μερικές φορές η άσκηση είναι τόσο έντονη που το σώμα δεν μπορεί να παράγει οξυγόνο αρκετά γρήγορα και εισέρχεται σε αναερόβια λειτουργία. Η ενέργεια που αποθηκεύεται στο σώμα σπάει σε μια ένωση που ονομάζεται πυροσταφυλικό οξύ, και η οποία στη συνέχεια με βολικό τρόπο μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ για να τροφοδοτήσει τους μυς, καθιστώντας δυνατή μια παραπάνω ώθηση για να βγάλεις έναν ακόμα γύρο, ένα ακόμα σετ, ή το υπόλοιπο μιας προπόνησης ή ενός αγώνα.

Το γαλακτικό οξύ έχει κατηγορηθεί για το γνωστό “κάψιμο” κατά τη διάρκεια της εντατικής άσκησης, αλλά η αλήθεια είναι ότι το σώμα παράγει γαλακτικό οξύ για να αποτρέψει την υπερβολική ζημιά στα μυϊκά κύτταρα. Επίσης πιστεύεται ευρέως ότι προκαλεί έντονη μυϊκή κόπωση. Παρόλα αυτά δεν είναι το γαλακτικό οξύ που προκαλεί την κόπωση αλλά η έλλειψη δυνατότητας του σώματος να καθαρίσει το γαλακτικό οξύ αρκετά γρήγορα, και εδώ είναι που η αξία του Floating μπορεί να είναι ανεκτίμητη.

Το γαλακτικό οξύ συσσωρεύεται στους ιστούς και προκαλεί πόνο

Το γαλακτικό οξύ συσσωρεύεται στους ιστούς και προκαλεί πόνο

Η έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Ιλλινόις επιβεβαίωσε τη μακρά πεποίθηση ότι το Floating βοηθάει στη χημική και μεταβολική ισορροπία του σώματος, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο από τα αρνητικά κατάλοιπα της προπόνησης. Η μελέτη δείχνει μία σημαντική μείωση των επιπέδων του γαλακτικού οξέος, αποκαλύπτοντας ότι η ανάκαμψη μέσα στη κάψουλα επίπλευσης συνοδεύεται με "σημαντική επίδραση στη μείωση του γαλακτικού οξέος και του πόνου σε σύγκριση με μια περίοδο παθητικής ανάκαμψης 1 ώρας".

Επιπλέοντας μέσα στο i-sopod Floatation Tank - Tην πιο σύγχρονη κάψουλα επίπλευσης στον κόσμο

Επιπλέοντας μέσα στο i-sopod Floatation Tank - Tην πιο σύγχρονη κάψουλα επίπλευσης στον κόσμο

Το παραπάνω θα ήταν από μόνο του αρκετό για να καταστήσει το Floating ως ένα πολύτιμο εργαλείο για εκείνους που προπονούνται και αθλούνται σκληρά, και ουσιαστικά για κάθε σοβαρό αθλητή που επιθυμεί να διατηρεί τα βέλτιστα επίπεδα καταλληλότητας. Όμως, η ταχύτερη μείωση του γαλακτικού οξέος δεν είναι η μοναδική συνεισφορά του Floating στην ανάκαμψη και στις επιδόσεις ενός αθλητή.

 

Συνολική ανάκαμψη, ταχύτερη αποθεραπεία και λιγότεροι τραυματισμοί

Επειδή το Floating αποδεδειγμένα χαλαρώνει τους μύες και βοηθάει στην αποθεραπεία, δίνει στους αθλητές μεγαλύτερο βαθμό ελέγχου στο νευρικό τους σύστημα. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα. Επίσης, ακόμη και όταν συμβαίνουν τραυματισμοί, το Floating όχι μόνο επιταχύνει τη διαδικασία αποκατάστασης και αποθεραπείας, αλλά επίσης μειώνει τα επίπεδα πόνου που σχετίζονται με την εντατική άσκηση και τον τραυματισμό.

Τα άλατα Epsom πού βρίσκονται σε αφθονία μέσα στην κάψουλα επίπλευσης είναι αποτοξινωτικά και αντιφλεγμονώδη, και η έλλειψη σημαντικών πιέσεων από τη βαρύτητα κατά την διάρκεια της επίπλευσης θα βοηθήσει τους μύες σου να αναρρώσουν πιο γρήγορα και το σώμα σου να ανακάμψει συνολικά.

Steph Curry

Είναι γνωστό ότι ενώ η άσκηση διεγείρει και προκαλεί την ανάπτυξη των μυών, η ίδια η διαδικασία ενίσχυσης εμφανίζεται 30 για να 40 ώρες μετά την προπόνηση. Η βαθιά φυσική χαλάρωση που επιτυγχάνεται στην κάψουλα επίπλευσης μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και να επιταχύνει την ανάπτυξη και την αναγέννηση του μυϊκού ιστού.

 

Εσωτερικός οραματισμός και επιδόσεις

Οι σύγχρονες μέθοδοι προπόνησης εστιάζουν στο να βοηθούν τον αθλητή να κυριαρχήσει το «εσωτερικό παιχνίδι», να αναπτύξει τον τέλειο συγχρονισμό ανάμεσα στο μυαλό, το σώμα και το συναίσθημα που θεωρείται άλλωστε και το σήμα κατατεθέν ενός πρωταθλητή. Αυτό επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό με πρακτικές εσωτερικού οραματισμού.

Μέσα στην κάψουλα επίπλευσης ο αθλητής μπορεί να επιτύχει το επίπεδο συγκέντρωσης που είναι απαραίτητο για τον εσωτερικό οραματισμό, ώστε να έχει ποσοτική και ποιοτική βελτίωση στην απόδοσή του. Αυτή είναι η πιο σύγχρονη εξέλιξη στην αθλητική επιστήμη.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πως το Floating μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις ταχύτερη αποθεραπεία, λιγότερους τραυματισμούς & υψηλότερες επιδόσεις διάβασε τα παρακάτω άρθρα:


Πως κορυφαίοι αθλητές σε όλο τον κόσμο ανακάμπτουν πιο γρήγορα από τη σκληρή προπόνηση και τους τραυματισμούς

Floating και Αθλητισμός


 

Στα Cosmic Float Center διαθέτουμε το i-sopod Flotation Tank - την τεχνολογικά ανώτερη κάψουλα επίπλευσης στον κόσμο - και σου παρέχουμε ένα περιβάλλον 5 αστέρων για την συνολική ανάκαμψη και αποθεραπεία σου.

Νιώσε μια πρωτόγνωρη εμπειρία χαλάρωσης κάνοντας Floating. Απέκτησε γαλήνη και καθαρή σκέψη θεραπεύοντας σώμα και πνεύμα, αποβάλλοντας το ανταγωνιστικό στρες και την κούραση από τις προπονήσεις.