Οι λάτρεις της γυμναστικής και οι επαγγελματίες αθλητές πάντα προσπαθούν να βρουν νέους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους αποκατάστασης και αποθεραπείας τραυματισμών αλλά και τρόπους να τους αποτρέψουν. Ταυτόχρονα, με την κατάλληλη φροντίδα, επιδιώκουν να μειώσουν τον πόνο των μυών και των αρθρώσεων που συνήθως έπονται μιας επίπονης προπόνησης.

Ωστόσο, το πιο συχνά παραμελημένο κομμάτι του κύκλου προπόνησης που μπορεί να επηρεάσει όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα είναι το κομμάτι της ανάκαμψης. Πολλοί αθλητές ερασιτεχνικού ή ακόμη και επαγγελματικού επιπέδου, ξοδεύουν ώρες τελειοποιώντας τη διατροφή τους ή το ασκησιολόγιό τους χωρίς να δίνουν το απαιτούμενο βάρος στο κομμάτι της αποθεραπείας τους.

Αυτό είναι μια σημαντική αμέλεια γιατί - όπως τονίζουν κορυφαίοι προπονητές - χωρίς την ανάκαμψη δεν υπάρχει προσαρμογή... αντίθετα καραδοκεί ο τραυματισμός.

Εκτός λοιπόν από την αναγκαία ενσωμάτωση κάποιον ημερών ανάπαυσης στη αθλητική σου ρουτίνα, σου έχουμε μερικές προτάσεις για να βελτιώσεις ευχάριστα και άκοπα την διαδικασία ανάκαμψης και αποθεραπείας σου.

 

Βρες τον πιο αδύναμο κρίκο

Πρώτα απ ' όλα, και σύμφωνα με το προσωπικό σου πεδίο άθλησης, πώς θα όριζες τι σημαίνει μια επίπονη προπόνηση;

Είτε ανταγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο είτε όχι, κάθε αθλούμενος έχει το δικό του ρυθμό προπόνησης και ένα προσωπικό σύστημα εξέλιξης. Αθλητές που σηκώνουν βάρη ίσως να λέγανε ότι το πιο απαιτητικό σημείο του κύκλου προπόνησης τους να είναι κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας αιχμής, ενώ ένας ποδηλάτης μπορεί να σου πει ότι το να έχεις δύο διαφορετικές προπονήσεις κατά τη διάρκεια μιας ημέρας (μια πρωινή ποδηλασία και μια βραδινή προπόνηση γυμναστικής) μπορεί να είναι κάτι ιδιαίτερα επίπονο και εξαντλητικό.

Ίσως το τρέξιμο σε μια θερμή μέρα ή η αναρρίχηση σε ακραίες καιρικές συνθήκες να είναι δραστηριότητες βασανιστικές, αλλά δεν θα τις ανέβαλες με τίποτα. Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις το σώμα σου χρειάζεται επιπλέον μεθόδους ανάκαμψης για να αποτρέψει τους τραυματισμούς, να παραμείνει υγιές και να είναι σε θέση να αποδώσει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του, με λιγότερο πόνο και δυσφορία.

 

Η πρόληψη ως το καλύτερο σου στοίχημα

Όπως λέει και η γνωστή ρήση, η πρόληψη είναι καλύτερη της καταστολής. Πριν καν ξεκινήσεις την απαιτητική σου προπόνηση, φρόντισε να συμπεριλάβεις και να εφαρμόσεις τα απαραίτητα μέτρα ανάκαμψης και αποθεραπείας. Ανάλογα με το άθλημα σου, θα πρέπει να έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να σε βοηθήσουν όχι μόνο να βγάλεις την προπόνηση χωρίς τραυματισμούς, αλλά και να χειριστούν μετά την προπόνηση τυχόν μυϊκούς πόνους όπως και την συνολική ανάκαμψη του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Τα στερεά γεύματα - πριν και μετά την άσκηση - είναι απαραίτητα για την αποτροπή του καταβολισμού και άλλα πιθανά ζητήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η τακτική ενυδάτωση είναι εξίσου απαραίτητη για μια ασφαλή προπόνηση και ανάκαμψη.

Επιπλέον, ή επιλογή του τι φοράς θα πρέπει να είναι λιγότερο το αποτέλεσμα μιας μόδας και πολύ περισσότερο προϊόν ώριμης σκέψης για το τι είναι κατάλληλο ανάλογα την άσκηση που κάνεις. Αναρίθμητες μελέτες έχουν δείξει ότι η επιλογή του κατάλληλα σχεδιασμένου ρουχισμού υψηλής ποιότητας μπορεί να ενισχύσει όχι μόνο τις επιδόσεις σου κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά και να σε κρατήσει ασφαλή και να επιταχύνει την αποκατάσταση και ανάκαμψη μετά.

Η σωστή προθέρμανση πριν, αλλά και κάποιες ασκήσεις αποθεραπείας (διατάσεις) μετά από ένα πρόγραμμα μεγάλου φόρτου μπορούν επίσης μακροπρόθεσμα να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην υγεία σου. Ακόμα και αν αυτά σου φαίνονται βαρετά ως διαδικασία, φρόντισε να μην τα παραλείπεις ποτέ προκειμένου να γυμνάζεσαι με ασφάλεια.

Steph Curry

Η πρακτική της επίπλευσης ως το ιδανικό μέσο αποθεραπείας και ανάκαμψης

Απλά και μόνο η ευχαρίστηση του να μουλιάζεις το σώμα σου στα καταπραϋντικά άλατα Epsom (Θειικό μαγνήσιο) είναι υπέρ-αρκετή για να σου εξασφαλίσει μεγάλες δόσεις χαλάρωσης και ξεκούρασης, με μπόλικες ενδορφίνες ως φυσικό παυσίπονο να κατακλύζουν τον οργανισμό σου.

Αλλά εκτός από το γαλήνιο και άνετο περιβάλλον μιας δεξαμενής με ηχομόνωση και βυθισμένης στο σκοτάδι, η θεραπεία επίπλευσης είναι θείο δώρο για ένα πονεμένο κορμί. Μελέτες έχουν δείξει ότι το Floating βοηθάει στη μείωση των επιπέδων γαλακτικού οξέος και πόνου, ενώ η κορτιζόλη που προκαλείται από την άσκηση μειώνεται επίσης ως αποτέλεσμα της επίπλευσης.

Ο χρόνιος πόνος και η διαρκής ένταση στο σώμα μας μειώνονται επίσης σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι όσο πιο συχνά επιδοθείς στην πρακτική της επίπλευσης, τόσο μεγαλύτερες είναι οι ανταμοιβές που θα λάβεις. Θα αυξηθεί η ικανότητα εστίασής σου, θα βελτιωθούν οι φυσικές σου επιδόσεις και θα ενδυναμωθεί η συνεργασία μεταξύ μυαλού και μυϊκού συστήματος. Εκ του αποτελέσματος της χαλάρωσης, η ποιότητα του ύπνου και της ανοσοποιητικής σου λειτουργίας επίσης θα βελτιωθούν, βοηθώντας το σώμα σου να συνεχίσει να αναρρώνει ακόμα και πολύ μετά την έξοδο από τη δεξαμενή.

Σχετικες έρευνες σε σχέση με το Floating ως μέθοδο ανάκαμψης:

 

Οφέλη πέρα και πάνω από τις φυσικές επιδόσεις

Εκτός από τη χαλάρωση των μυών και του συνδετικού ιστού σου, το floating είναι μια εξαιρετική λύση για να δώσεις τη δυνατότητα στο μυαλό να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με το στρες και τα άγχη, όπως τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, την αρτηριακή πίεση, την αρνητική νοοτροπία και την αϋπνία.

Οι τακτικές συνεδρίες Floating βοηθούν στη δημιουργία μιας πιο σκεπτόμενης, θετικής στάσης στην καθημερινή ζωή και καθώς οι επιδράσεις της χρόνιας κόπωσης εξασθενούν σιγά σιγά, θα είσαι σε θέση να αισθανθείς τη διαφορά ακόμα και μετά από μία και μόνο συνεδρία.

Με την καθημερινή μας έκθεση σε αγχωτικές καταστάσεις, νοητικό θόρυβο και σημαντικές ψυχικές και σωματικές προκλήσεις, δεν είναι περίεργο που χρειαζόμαστε ένα ισχυρό εργαλείο για την ανακούφιση από το στρες σε μακροπρόθεσμη βάση. Επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες αθλητές συχνά δυσκολεύονται να βρουν μια αποτελεσματική λύση για να επιταχύνουν την διαδικασία της ανάκαμψης.

Εάν ο βαθμός ανάκαμψης δεν είναι ικανοποιητικός, αντί γι’αυτή την πολυπόθητη ώθηση σεροτονίνης που ψάχνουν, οι προπονήσεις τους γίνονται μια πηγή συσσώρευσης σωματικού στρες και τραυματισμών. Και εδώ ακριβώς είναι που το Floating έρχεται να δώσει λύση.

Σχετικό άρθρο: Πως κορυφαίοι αθλητές σε όλον τον κόσμο ανακάμπτουν πιο γρήγορα από την σκληρή προπόνηση και τους τραυματισμούς

Cosmic Float Center

Στα Cosmic Float Center διαθέτουμε το i-sopod Flotation Tank - την τεχνολογικά ανώτερη κάψουλα επίπλευσης στον κόσμο - και σου παρέχουμε ένα περιβάλλον 5 αστέρων για την συνολική ανάκαμψη και αποθεραπεία σου.

Νιώσε μια πρωτόγνωρη εμπειρία χαλάρωσης κάνοντας Floating μέσα στην απόλυτη ηρεμία. Απόκτησε γαλήνη και καθαρή σκέψη θεραπεύοντας σώμα και πνεύμα, αποβάλλοντας το ανταγωνιστικό στρες και την κούραση από τις προπονήσεις.