Γιατί είναι σημαντική μια διαδικασία επανεκκίνησης του εγκεφάλου;

Ο εγκέφαλος μας είναι αδιανόητα πολύπλοκος. Έχει ανακαλυφθεί ότι το μυαλό μπορεί να επεξεργαστεί περίπου 11 εκατομμύρια κομμάτια πληροφορίας το δευτερόλεπτο καθώς παράλληλα επίσης συντονίζει όλες τις λειτουργίες κάθε μέρους του σώματος μας.

Αν αναλογιστείς το τεράστιο φόρτο εργασιών του μυαλού σε συνδυασμό με το εσωτερικό αυξανόμενο στρες και άγχος, γίνεται αμέσως αντιληπτό το ότι έχουμε ανάγκη από μία τακτική μέθοδο επανεκκίνησης και αποκατάστασης των νοητικών μας λειτουργιών.

Σε έναν κόσμο ασταμάτητου θορύβου, περισπασμών και ατελείωτων απαιτήσεων κάθε δευτερόλεπτο, είναι απόλυτα απαραίτητο και φυσιολογικό ο εγκέφαλός μας να χρειάζεται διαστήματα ανάπαυσης. Ο ύπνος και ο διαλογισμός είναι μόνο δύο τρόποι για να ξεκουραστεί και να ανασυνταχθεί ο νους. Υπάρχει μήπως τίποτε άλλο πέρα από αυτά;

 

Τι θα μπορούσε να παρέχει ακόμα βαθύτερη ξεκούραση και από αυτή του ύπνου;

Το Floating - η πρακτική της επίπλευσης - μπορεί να επιφέρει μια βαθύτερη κατάσταση χαλάρωσης από αυτή του ύπνου. Στην ουσία το floating αποφορτίζει και επαναφορτίζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με τέτοιο τρόπο που ούτε και ο ύπνος δεν μπορεί να επιτύχει, δρώντας έτσι ευεργετικά σε σχέση με τις νοητικές μας λειτουργίες (μνήμη, δημιουργία, συγκέντρωση, προσοχή κλπ).

Cosmic float center

Το Floating μπορεί να επιφέρει μια βαθύτερη κατάσταση χαλάρωσης από αυτή του ύπνου

 

Πως διαφέρει το Floating από τον ύπνο;

Πολλοί άνθρωποι κοιμούνται σε περιβάλλοντα γεμάτα ενοχλήσεις. Τα φώτα, οι ήχοι και οι δυσάρεστες αισθήσεις μπορούν να διακόψουν την αποκαταστατική λειτουργία του ύπνου.

Το στρες της ημέρας μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο του ύπνου, να αποσταθεροποιήσει τα υγιή πρότυπα ύπνου και να καταστήσει δύσκολο να λάβουμε το πλήρες όφελος μιας βαθιάς ανάπαυσης.

Στο Floating, η ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής διέγερσης βοηθά τον επιπλέοντα να αποσυνδεθεί από τους εξωτερικούς παράγοντες του στρες. Το περιβάλλον που δημιουργείται σε μια κάψουλα επίπλευσης παρακινεί τον εγκέφαλο να μεταβεί φυσικά σε μια κατάσταση παραγωγής εγκεφαλικών κυμάτων Θήτα (Theta brain waves), επιτρέποντας στον επιπλέοντα να εισέλθει σε μια βαθύτερη κατάσταση χαλάρωσης.

Μαζί με μειωμένη εξωτερική διέγερση, το floating παράγει ένα αίσθημα ελαφρότητας, το οποίο μειώνει τυχόν εσωτερικούς περισπασμούς – όπως αυτοί που μπορεί να προέρχονται από χρόνιους πόνους και δυσφορία.

 

Πως μπορεί η επίπλευση να βελτιώσει τον ύπνο;

Παρόλο που το Floating δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον ύπνο, μπορεί σίγουρα να βελτιώσει την ποιότητα του. Η επίπλευση μειώνει την ορμόνη του στρες κορτιζόλη και αυξάνει την προλακτίνη η οποία βοηθάει στον ύπνο. Το αποτέλεσμα είναι βαθιά χαλάρωση κατά την επίπλευση και με τακτικά floats ακόμη πιο γαλήνιος ύπνος. Και φυσικά καλύτερος ύπνος σημαίνει βελτιωμένη νοητική λειτουργία.

Σχετικό άρθρο: Έχεις κοιμηθεί καλά τώρα τελευταία;

 

Γιατί είναι πιο εύκολο από το διαλογισμό;

Ο διαλογισμός μπορεί να παράγει αποτελέσματα παρόμοια με αυτά της επίπλευσης. Παρόλα αυτά, το να καταφέρεις φτάσεις σε βαθιές καταστάσεις συνείδησης σε εξωτερικά περιβάλλοντα μπορεί να σου πάρει χρόνια δεσμευμένης εξάσκησης. Το Floating, εξαιτίας των εργαστηριακών συνθηκών που παράγονται μέσα στη κάψουλα, μπορεί να σε βοηθήσει να φτάσεις ως εκεί πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο άκοπα και με μια πλειάδα σωματικών οφελών. Για την ακρίβεια συμβαίνει σχεδόν άμεσα και χωρίς καμιά προσπάθεια.

Ακόμα και όταν δεν το επιζητάς η έλλειψη εξωτερικών ερεθισμάτων θα σε κάνει να περιέλθεις σε μια βαθιά εσωτερική κατάσταση, εκεί δηλαδή όπου συμβαίνουν όλα τα καλά πράγματα για το νου και το σώμα. Σκέψου το Floating ως “διαλογισμό σε τούρμπο”.

Σχετικό άρθρο: Floating και διαλογισμός

 

Αποτελέσματα έρευνας

Η θετικές επιδράσεις στις νοητικές λειτουργίες που επιτυγχάνονται μέσω των θεραπειών που χρησιμοποιούν τεχνικές απομόνωσης από περιβαλλοντικά ερεθίσματα (R.E.S.T. - Restricted Environmental Stimulation Therapies), όπως είναι και το Floating, έχουν μελετηθεί εδώ και δεκαετίες. Η έρευνα δείχνει ότι η ανάπαυση σε κατάσταση απομόνωσης από το περιβάλλον μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της μνήμης, την λεκτική επεξεργασία, τη δημιουργία και τη μουσικότητα. Επίσης, η επίπλευση εν γένει μπορεί να βελτιώσει τις νοητικές λειτουργίες με ένα τρόπο που ένας απλός ύπνος δεν μπορεί να κάνει.

Εκτός από περισσότερη ποιότητα στον ύπνο σου, αυτή η τακτική αποκοπή από τα εξωτερικά ερεθίσματα μπορεί να σου προσφέρει περισσότερη γαλήνη και εστίαση, και μια σειρά από φανταστικά οφέλη όπως αυτά παρακάτω:

  • Βελτιωμένη μνήμη
  • Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και παλμούς καρδιάς
  • Βελτιωμένη ανοσοποιητική λειτουργία, πέψη και σεξουαλική λειτουργία
  • Περισσότερες αντιγηραντικές ιδιότητες
  • Πιο υγιή και ευτυχισμένο εγκέφαλο
  • Μειωμένη σωματική και νοητική ένταση

Ένα μεγάλο σώμα έρευνας έχει μελετήσει τα πολύπλευρα αποτελέσματα της επίπλευσης και έχει δείξει ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να καταπολεμήσει το πόνο, να ανακουφίσει από την θλίψη και το άγχος και πολλά άλλα. Ενδεικτικά, παραθέτουμε μερικές πηγές πιο κάτω:

Αν ενδιαφέρεσαι να εξερευνήσεις τα απίθανα οφέλη της επίπλευσης επικοινώνησε μαζί μας εδώ.

 

 

Στα Cosmic Float Center διαθέτουμε το i-sopod Flotation Tank - την τεχνολογικά ανώτερη κάψουλα επίπλευσης στον κόσμο - και σου παρέχουμε ένα περιβάλλον 5 αστέρων για την συνολική ανάκαμψη και αποθεραπεία σου.

Απόκτησε γαλήνη και καθαρή σκέψη θεραπεύοντας σώμα και πνεύμα, και ανανέωσε τον εαυτό σου έτσι όπως μόνο έχεις ονειρευτεί να ανανεώνεσαι.